Koolmonoxide doodsoorzaak

Alle elf slachtoffers van de brand in het justitieel cellencomplex op Schiphol-Oost, eind vorige maand, zijn door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen. Dat meldde het openbaar ministerie (OM) in Haarlem zaterdag bij het vrijgeven van de elf lichamen.

Tot vrijdag kon de identiteit van één slachtoffer niet worden vastgesteld. Volgens de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, is het een Roemeen. De identiteit van de andere andere tien slachtoffers was al eerder bekend. Ze komen uit Turkije (twee), Oekraïne (twee), Suriname (twee), Libië, Georgië, Bulgarije en de Dominicaanse Republiek. Dat de lichamen pas na ruim een week zijn overgedragen aan familieden en nabestaanden houdt verband met lopende onderzoeken van justitie en de Onderzoeksraad van de Veiligheid naar de oorzaak en de afwikkeling van de brand.

Op Schiphol wordt morgen in het bijzijn van de minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) en Donner (Justitie, CDA) een nationale ceremonie gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. Naast de bewindslieden zal door een vertegenwoordiger van de slachtoffers het woord worden gevoerd, evenals religieuze leiders.

Aan de gevels van verschillende kraakpanden in Amsterdam werden zaterdagavond spandoeken verwijderd met teksten die minister Verdonk verantwoordelijk stelden voor de brand op Schiphol-Oost. Dat gebeurde bij invallen van de politie in de panden. Een van de teksten luidde: Elf levend verbrand, Rita bedankt. De verwijdering gebeurde op last van de zogeheten Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris van politie en de hoofdofficier van justitie). De teksten werden door justitie aangemerkt als smadelijk. Het ging om panden aan de Bilderdijkstraat, Kinkerstraat, Prins Hendrikkade en aan de Amstel.

Volgens en woordvoerder van burgemeester Cohen van Amsterdam is naast de inhoud van de teksten ook de sfeer van bedreigingen rondom minister Verdonk meegewogen bij de beslissing om de spandoeken te verwijderen. Vorige week werd ondermeer de ruit van haar werkkamer op het ministerie van Justitie beschadigd. De politie greep gisteren niet in bij een demonstratie bij Paradiso, waar dezelfde spandoeken als op de kraakpanden te zien waren.