Kalou vervuld van weemoed

De meest besproken buitenlander op de Nederlandse voetbalvelden maakt moeilijke tijden door. De `valse' linksbuiten Salomon Kalou is bij Feyenoord geen schim van de schaduwspits die vorig seizoen samen met Kuijt 49 competitietreffers maakte. Kalou scoorde twintig keer en nu staat hij pas op vier doelpunten.

Tegen Vitesse versierde hij gisteren al na vijf minuten een strafschop die overigens niet werd gegeven. Arbiter Luinge gaf na afloop toe dat hij het verkeerd had gezien. Doelman Wapenaar maakte een duidelijke overtreding in het strafschopgebied. In de resterende 85 minuten miste Feyenoord een handvol grote kansen. Kalou schoot de bal voor rust tegen de paal en faalde na rust bijna voor open goal. Hij was de schlemiel van de wedstrijd.

Kalou (20) kreeg vorige week van zijn trainer openlijk kritiek voor zijn zelfzuchtige spel tegen Willem II. Hij zou de vrijstaande Kuijt een paar keer over het hoofd hebben gezien, terwijl ze elkaar vorig seizoen nog blindelings vonden. Kalou zou zich te veel afzonderen en zich door een slechte communicatie hij spreekt gebrekkig Nederlands binnen en buiten de lijnen een buitenbeentje voelen.

De waarheid ligt genuanceerder. Na het vertrek van de Belg Goor, die met zijn grote actieradius bijna de hele linkerkant bestreek, heeft trainer Koeman gekozen voor een elftal met één spits en twee vleugelspelers. Met als gevolg dat Kalou is verbannen naar de linkerkant. Volgens zijn coach heeft hij daar meer ruimte voor individuele acties. Kalou voelt zich doodongelukkig met kalk aan zijn schoenen.

,,De mooiste acties maak ik door het midden, dat heb je vanmiddag kunnen zien'', sprak hij na afloop van de 0-0 tegen Vitesse. ,,In het centrum handel ik op intuïtie. Op links voel ik me onwennig. Ik speel daar in het belang van de ploeg, niet in het belang van mezelf.''

Kalou is geboren in Ivoorkust, maar woonde al op zijn zeventiende bij zijn oudere broer Bonaventure in Rotterdam-Zuid. Zo werd hij geïntroduceerd bij de jeugd van Feyenoord, vervolgens uitgeleend aan Excelsior en sinds vorig seizoen een vaste waarde in het eerste elftal van Feyenoord. Hij was de sensatie van de eredivisie en volgens kenners een verbeterde versie van zijn oudere broer.

De eerste haarscheurtjes in de carrière van Salomon werden deze zomer zichtbaar. Hij flirtte openlijk met PSV, dat serieuze belangstelling toonde, maar van Feyenoord geen zaken mocht doen. Zijn huidige werkgever hield hem aan zijn doorlopende contract. Met als gevolg dat Kalou niet zijn gewenste debuut in de Champions League kon maken en de gevallen held voor het eerst werd uitgefloten door het Rotterdamse legioen.

En dan was er de naturalisatiezaak die hoog op de politieke agenda kwam te staan. Kalou wil graag een Nederlands paspoort; hij mist de Afrikaanse roots die Bonaventure wel zegt te hebben. De jongste Kalou wil volgende zomer graag met Oranje meedoen aan het WK. Voetbalprofessor Cruijff en politicus Nawijn hebben hem openlijk aangeprezen als een verrijking voor het Nederlandse voetbal. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken verzet zich evenwel tegen een versnelde procedure. Kalou moet op zijn beurt wachten. Op 25 november is een rechtszaak over zijn naturalisatie gepland.

In de catacomben van De Kuip liet de hoofdpersoon in de voetbalsoap gisteren voor het eerst enige twijfel blijken. ,,Ik heb geen spijt van mijn beslissing'', klonk het aanvankelijk resoluut over zijn aanvraag Nederlander te worden. Vervolgens vertelde Kalou dat er vanuit Ivoorkust veel druk op hem wordt uitgeoefend zijn vaderland trouw te blijven. Zijn landgenoten zouden een naturalisatie als landverraad beschouwen. Het Afrikaanse land heeft zich geplaatst voor het WK en in navolging van Bonaventure zou Salomon er dus voor kunnen kiezen Ivoriaan te blijven. In dat geval kan hij aan het WK meedoen. Komt hij terug op zijn beslissing? ,,Misschien'', antwoordde hij voorzichtig, volgens zijn zaakwaarnemer en oud-Feyenoorder De Visser uit angst voor woedende reacties in Ivoorkust.

Resteert de vraag of Salomon Kalou een verrijking voor het Nederlandse voetbal is. Tegen Vitesse speelde hij wederom ondermaats, hoewel zijn trainer lichtpuntjes zag en hem minder solistisch had zien spelen. Zijn balbehandeling blijft ongeëvenaard. Alleen moet hij zo snel mogelijk worden verlost van de buitenkant.

Bondscoach Van Basten, die hem graag meeneemt naar het WK, heeft zich in de voorbereiding op het EK in 1988 ook ongelukkig gevoeld als linksbuiten. Zijn leermeester Cruijff adviseerde hem destijds het trainingskamp te verlaten. Van Basten bleef en werd alsnog gepromoveerd tot centrumspits. The rest is history.

Feyenoord

0

Vitesse

0

Schds: Luinge. Tsch: 40.000. Gele kaart: De Guzman (Feyenoord), Yakubu, Vreven (Vitesse).