Iran vraagt EU-3 overleg te hervatten

Iran heeft Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland gisteren opgeroepen de onderhandelingen over zijn omstreden nucleaire programma te heropenen. De Europese Unie bestudeert de brief, zo zei vanochtend EU-buitenlandcoördinator Javier Solana.

De desbetreffende brief van chefonderhandelaar Ali Larijani aan de zogeheten EU-3 was een van diverse tekenen dat Iran probeert een confrontatie over zijn nucleaire programma te voorkomen. Iran heeft zich onlangs al in een internationaal isolement gemanoeuvreerd door de uitspraak van president Ahmadinejad dat Israël van de kaart moet worden gevaagd.

De onderhandelingen tussen Iran en de drie EU-landen werden afgelopen zomer afgebroken toen Iran zijn uraniumconversie-activiteit (de omzetting van uranium in gas), hervatte, in weerwil van internationale oproepen de bevriezing ervan te handhaven als vertrouwenwekkende maatregel. De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan in het geheim kernwapens te ontwikkelen, een beschuldiging die ook in de EU serieus wordt genomen. De onderhandelingen moeten naar de mening van de EU leiden tot permanente bevriezing van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma, waarvan conversie de eerste fase kan zijn.

In verband met de Iraanse actie besloot de bestuursraad van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) in september dat de kwestie-Iran op een later tijdstip naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dient te worden verwezen. Later deze maand komt deze zaak opnieuw bij het IAEA aan de orde. De Veiligheidsraad zou de mogelijkheid van sancties moeten bespreken.Iran heeft vorige week de IAEA-inspecteurs ook toestemming gegeven de militaire basis Parchin te bezoeken, een installatie waar zij na een eerste inspectie in januari niet meer mochten komen. IAEA-chef Mohamed ElBaradei sprak vorige week van verbeterde medewerking van Iran met het IAEA.