Internet Voorkeur

De Franse jongeren die al elf nachten auto's in de fik steken bedienen zich van moderne communicatiemiddelen als internet en sms. Maar voor geïnteresseerden die vanuit Nederland het nieuws willen volgen via internet, is het aanbod van de grote Franse media matig. Het beste is de website van het blad Le Nouvel Observateur (Nouvel Obs) – 1.408 véhicules incendiés – dat een uitgebreide journal permanent heeft en een special banlieues. Daarin zijn onder meer prachtige interactieve infographics te vinden met een overzicht van alle gewelddadigheden tot nu toe en een grote collectie foto's. Verder ook links naar alle verklaringen van de gezaghebbers. De beste bron vanuit Nederland is wellicht het volgen van de Franse radiostations die ook via internet te beluisteren zijn. De Franse publieke omroep heeft een goede nieuwszender: www.radiofrance.fr en dan doorklikken naar `info'.

Daarnaast natuurlijk de websites van grote Franse kranten als Le Monde en Libération. Van de Franse zenders hebben onder meer TF1 en M6 veel informatie op hun website.

Voor wie geen Frans kan lezen, heeft de BBC een breed overzicht met onder meer een artikel met samenvattingen van de berichtgeving in een groot aantal Franse en internationale kranten.