Groot offensief in westen Irak

Amerikaanse en Iraakse troepen hebben in het westen van Irak, bij de grens met Syrië, het grootste offensief tegen opstandelingen in het gebied gelanceerd sinds de aanval op het toenmalige rebellenbolwerk Falluja, een jaar geleden. Bij het offensief, waaraan circa 2.500 Amerikanen en duizend Irakezen deelnemen, zijn volgens Amerikaanse woordvoerders zeker 36 rebellen gedood. Volgens lokale artsen zijn tientallen burgers gedood. Belangrijk doelwit van `operatie Stalen Gordijn' is de stad Qusayba, die gisteren door de inwoners in paniek werd ontruimd. Een Amerikaanse woordvoerder zei dat de stad, volgens hem ,,eerste stop voor buitenlandse strijders'' vanuit Syrië, nu ,,huis voor huis wordt schoongemaakt''. Bij eerdere offensieven in het gebied keerden de opstandelingen terug zodra de Amerikaanse en Iraakse troepen waren vertrokken.