`Geen kogel op raam'

Het is nog onduidelijk wie of wat de beschadiging heeft veroorzaakt aan een ruit van de werkkamer van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken/Integratiebeleid, VVD) op het departement van Justitie. Een voorlopig onderzoek van de technische recherche en het openbaar ministerie, afgelopen weekeinde, heeft inmiddels wel uitgewezen dat de beschadiging niet veroorzaakt is door een kogel uit een vuurwapen. Dit heeft het openbaar ministerie in Den Haag vanochtend bevestigd.

Het departement van Justitie heeft vorige week woensdag aangifte gedaan bij de politie Haaglanden nadat een beschadiging was geconstateerd die mogelijk het gevolg is van inslag van een projectiel.

Naar aanleiding van die constatering heeft de minister een andere werkkamer op het departement gekregen en werd haar persoonsbeveiliging opgevoerd. Het raam werd afgelopen zaterdag verwijderd voor onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Vorige week werd door betrokkenen bij het onderzoek rekening gehouden met de mogelijkheid van beschadiging door een vuurwapen.

Premier Balkenende (CDA) zei vorige week vrijdag, na afloop van de wekelijkse ministerraad, dat er ,,sporen van kogels'' waren aangetroffen. Hij trok die mededeling even later weer in. ,,Het is nog te vroeg om nog te spreken van een aanslag.'' Verdonk toonde zich vrijdag na de vergadering aangeslagen.

Volgens een woordvoerster van het NFI is het raam nog niet overgebracht naar het instituut en kan er daarom ook nog niets gezegd worden over de oorzaak van de beschadiging. Het NFI doet daarover pas mededelingen als het onderzoek is afgerond.

De eerste constateringen op het departement zelf waren in ieder geval aanleiding om ervan uit te gaan dat het niet ging om een onschuldig incident, aldus een betrokkene bij het onderzoek. Het feit dat er van de beschadiging aangifte is gedaan bij de politie, wijst daar ook op.