Fujimori vannacht in Santiago gearresteerd

De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori is vannacht gearresteerd in de Chileense hoofdstad Santiago. Dat heeft de Peruaanse minister Maurtua van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Tegen Fujimori (67) liepen meerdere internationale arrestatiebevelen voor corruptie, moord en kidnapping.

De arrestatie had plaats enkele uren nadat Fujimori in Chili aankwam om zich daar voor te bereiden op de presidentsverkiezingen in buurland Peru, april volgend jaar. Fujimori leidde Peru met harde hand van 1990 tot 2000, toen hij het land ontvluchtte na een omkoopschandaal. In totaal lopen er 21 aanklachten tegen hem, onder andere voor betrokkenheid bij twee moordpartijen. Fujimori zou een speciale legereenheid opdracht hebben gegeven tot de moord op vijftien mensen in 1991 in de hoofdstad Lima. Die eenheid is daarvoor veroordeeld, alsmede voor de moord op negen studenten en hun docent, een jaar later.

Fujimori heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Japan gaf hem asiel en later de Japanse nationaliteit omdat zijn ouders uit dat land afkomstig waren. Het weigerde de oud-president aan Peru uit te leveren. Peru wilde dat via het Internationale Strafhof in Den Haag alsnog afdwingen.

Hoewel Fujimori tot 2010 niet mag deelnemen aan de Peruaanse politiek, maakte hij vorige maand bekend zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Veel Peruanen waarderen hem omdat hij tijdens zijn bewind linkse rebellen succesvol bestreed en de hoge inflatie onder controle bracht. Analisten vermoeden dat Japan Fujimori heeft gedwongen te vertrekken, omdat het land niet onder druk van het Strafhof wilde komen te staan.