Doelman Heracles trefzekerder dan Ajacieden

Topclubs Ajax en Feyenoord scoorden in speelronde 11 niet, maar op veel andere velden waren fraaie en curieuze doelpunten te bewonderen. Over scorende en falende goalgetters.

Zelfs de doelman van Heracles bleek dit weekeinde met een uiterst curieus doelpunt trefzekerder dan de spitsen van Ajax. De sluitpost van de club uit Almelo spoedde zich in de slotfase van de uitwedstrijd tegen AZ naar voren. Na enig duw- en trekwerk in het strafschopgebied kopte de Duitser tot verbazing van alles en iedereen de gelijkmaker (2-2) binnen.

De huidige aanvallers van Ajax zijn er verantwoordelijk voor dat de Amsterdamse voetbalclub in de eredivisie al 373 minuten niet heeft gescoord. Yannis Anastasiou, Ryan Babel en Markus Rosenberg konden gisteren tegen NEC de ban niet breken. Pas na 69 minuten schoot Ajax voor het eerst op doel. Angelos Charisteas zit nog altijd met een blessure langs de kant, maar is tot dusver niet een verlosser gebleken.

De spitsen Shota Arveladze, Kevin Bobson, Nando Rafael, Roy Makaay, KlaasJan Huntelaar en Pierre van Hooijdonk hebben twee dingen met elkaar gemeen: in het verleden stonden ze onder contract bij of nadrukkelijk in de belangstelling van Ajax en afgelopen weekeinde maakten zij wél een doelpunt voor hun club.

De laatste seizoenen zijn heel wat spitsen in de eredivisie van club verwisseld. Ajax is van de topclubs door tal van redenen het slechtste uit deze carrousel gekomen. Een waardige opvolger van de vorig seizoen naar Juventus vertrokken Zlatan Ibrahimovic is nooit gekomen. Hoewel goalgetters als Dirk Kuijt, Arouna Koné en Huntelaar in het verleden op het verlanglijstje stonden, haalde Ajax twee Grieken en een andere Zweed.

Ajax-trainer Danny Blind zal de voorbije weken met jaloezie hebben gekeken naar de verrichtingen van de spitsen die elders actief zijn. De Feyenoorder Kuijt, die dit seizoen zeven doelpunten maakte, is in Rotterdam uitgegroeid tot een aanvaller van internationale allure. Samen met Salomon Kalou vormt hij het duo K2. Tegen Vitesse kwam Kuijt noch een ploeggenoot tot scoren in het duel dat in 0-0 eindigde. Voormalige Feyenoord-aanvallers als Robin Nelisse (nu FC Utrecht) en Pierre van Hooijdonk (nu NAC) maakten afgelopen weekeinde wel doelpunten. Kuijt zou inmiddels de interesse hebben gewekt van Arsenal-trainer Arsène Wenger. De Fransman zou in de Nederlandse international een mogelijke opvolger zien van Thierry Henry. Rondom Kalou is het al enige tijd stil. Sinds de Ivoriaan een transfer naar PSV zag mislukken en een verzoek om een Nederlands paspoort zag afgewezen, is hij bij Feyenoord geen schim meer van de speler die vorig seizoen excelleerde.

PSV zal er achteraf niet echt rouwig om zijn dat een transfer van Kalou niet doorging. Tweede keus Koné vorig jaar medisch niet fit genoeg bevonden door Ajax vanwege zijn `sporthart' is bij de landskampioen uitgegroeid tot de nieuwe aanvalsleider. K1 kwam zaterdagavond tegen Sparta niet tot scoren. De 21-jarige international stond dit keer in de schaduw van Jefferson Farfán. Zijn talentvolle leeftijdgenoot uit Peru was met twee treffers opnieuw `de man van de wedstrijd', die de koploper eenvoudig met 3-0 won. De snelle, sterke en technische vaardige Koné heeft alles in zich om uit te groeien tot een topaanvaller. Bij PSV heeft hij zijn concurrenten Jan Vennegoor of Hesselink, Robert en Gerald Sibon inmiddels op een flinke achterstand gezet. Reserve Vennegoor of Hesselink zit vreemd genoeg nog wel in de selectie van bondscoach Marco van Basten.

Met het aantrekken van de miskopen Robert en Sibon blijkt dat PSV ook niet altijd een gelukkige hand heeft. De Braziliaan die in de winterstop voor een paar miljoen euro uit Mexico werd gehaald, is geen versterking gebleken. Pijnlijker is dat PSV een half jaar daarvoor het zelf opgeleide talent Huntelaar naar Heerenveen liet vertrekken en Sibon uit Friesland haalde. De 21-jarige Huntelaar bewees gisteren tegen FC Groningen waarom hij in de belangstelling staat van onder meer Ajax en Feyenoord. Al zou hij volgens Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde nu al niet meer te betalen zijn voor Nederlandse clubs. Met de openingstreffer en een prachtige omhaal stond Huntelaar aan de basis van de 4-0 zege. Het mooiste doelpunt van de noordelijke derby kwam echter op naam van Paul Bosvelt. De oud-Feyenoorder maakte met een schot bijna vanaf de middenlijn een zeldzaam doelpunt. Ook het doelpunt van Georgios Samaras, na een solo, was van grote schoonheid. Maar het doelpunt van de week blijft de treffer van Pieckenhagen, doelman van Heracles.