DFB snel tevreden bij WK

De Duitse voetbalbond (DFB) zet de bekritiseerde teamchef Jürgen Klinsmann niet verder onder druk. Het bestuur liet bij monde van vice-voorzitter Theo Zwanziger weten dat Duitsland bij het komende WK in eigen land geen kampioen hoeft te worden. Met een plaats bij de laatste acht is de DFB al tevreden en mag Klinsmann blijven.

,,Ik weet dat succes belangrijk is voor Jürgen en dat hij een hogere doelstelling zal hebben. Maar als wij in de kwartfinales tot het uiterste gaan en toch door een sterkere tegenstander worden uitgeschakeld, kunnen wij daarmee vrede hebben'', stelde Zwanziger.

Klinsmann heeft al aangegeven dat hij wil aanblijven als bondscoach als het WK niet op een deceptie uitloopt. ,,Iedereen weet dat we een minder team hebben dan in 1974 en 1990 toen we de wereldtitel veroverden. We hebben een jong elftal dat zich de komende maanden nog kan verbeteren. Als onze fans na het WK zeggen dat ze van de Duitse ploeg hebben genoten, dan is het toernooi voor de DFB geslaagd'', betoogde Zwanziger.

Klinsmann staat al maanden onder druk, met name als gevolg van een slechte reeks oefenwedstrijden. De voormalige aanvaller wordt verweten dat hij te weinig wedstrijden in Duitsland ziet, doordat hij een groot deel van de tijd in Los Angeles woont. ,,Hij danst rond in Californië en zadelt ons met de rotzooi op'', liet manager Uli Hoeness van Bayern München zich onlangs ontvallen.

Eind vorige maand is een speciale werkgroep opgericht die de bekritiseerde bondscoach moet bijstaan. Opvallend is dat juist Hoeness woordvoerder is van de werkgroep die ervoor moet zorgen dat er een eind komt aan de openlijke kritiek op Klinsmann. Behalve op zijn woonplaats is er ook kritiek op de zware conditietrainingen en zijn voortdurende gewissel met keepers.