China onderzoekt dood van meisje

China heropent het onderzoek naar de dood van een twaalfjarig meisje dat op 17 oktober is gestorven, mogelijk door besmetting met de vogelgriep. Dat hebben de Chinese media vandaag bekendgemaakt.

Eerder ontkenden de plaatselijke autoriteiten in de Centraal-Chinese provincie Hunan dat vogelgriep de doodsoorzaak kon zijn, maar inmiddels heeft de nationale overheid de hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ingeroepen voor een nadere bestudering van de monsters die van het meisje zijn genomen.

Indonesië meldde zaterdag de dood van een vrouw als gevolg van vogelgriep. Daarmee is volgens de WHO het aantal menselijke slachtoffers in dertien in Thailand, vijf in Indonesië en vier in Cambodja.

Het twaalfjarige meisje is mogelijk het eerste dodelijke slachtoffer in China. Ook het negenjarige broertje van het meisje werd ziek, nadat beiden volgens de Chinese autoriteiten ,,in nauw contact met zieke dieren'' hadden gestaan. Het jongetje overleefde. Verder raakte ook een lerares in het dorp Wantan mogelijk besmet, nadat zij een rauwe kip in stukken had gehakt. Ook zij is in leven. De monsters van het broertje en de lerares worden ook nader onderzocht. 192 mensen die in contact stonden met de drie worden in quarantaine gehouden en onderzocht.

Een woordvoerder van de WHO in Peking verklaarde dat het niet ongewoon is dat een slachtoffer eerst negatief maar later positief test voor de ziekte, omdat het lichaam tijd nodig heeft om antistoffen aan te maken. Het is dan nodig om later opnieuw monsters te nemen. Het kan nog enige weken duren voordat er uitsluitsel te geven is.

China ruimde dit weekeinde in de Noord-Chinese provincie Liaoning, waar sprake is van de meest recente uitbraak van vogelgriep, zes miljoen stuks pluimvee. De massale slachting werd verricht onder toezicht en met hulp van 1.700 overheidsambtenaren en honderd politieagenten. Eerder werden in het gebied al 370.000 dieren geruimd uit voorzorg voor een grootschalige uitbraak.

In Peking is inmiddels het houden van vogels en de verkoop van levend pluimvee op markten verboden. China meldde op 14 oktober de eerste uitbraak van vogelgriep in het Noord-Chinese Binnen-Mongolië, later gevolgd door uitbraken in de provincies Anhui en Hunan. Vorige week werd de uitbraak in Liaoning bekendgemaakt.

In Genève zijn vanmorgen diplomaten en deskundigen van de WHO, de FAO (Wereldvoedselorganisatie) en de Wereldbank bijeengekomen voor overleg over verbetering van de coördinatie tussen de internationale organisaties en tussen deze organisaties en de nationale regeringen bij de aanpak van vogelgriep. De bijeenkomst duurt drie dagen.