Blind is na acht maanden al weer terug bij af

Half maart werd Danny Blind door directie en bestuur van Ajax aangesteld als opvolger van Ronald Koeman. De leiding van de Amsterdamse club wilde geen overgangsperiode met Ruud Krol opdat de nieuwe trainer alvast kon bouwen aan de toekomst. Bovendien wilden de beleidsbepalers uit financieel oogpunt de voorronden van de Champions League halen. Blind bracht de vastgelopen Ajax-motor op gang, passeerde AZ en eindigde als tweede in de eredivisie. Daarmee werd de Champions League gehaald; nu is zelfs de tweede ronde binnen handbereik.

Maar in de eredivisie is Ajax weer afgegleden naar het niveau van maart. Met bijna dezelfde spelersgroep zit Blind in een crisis. Na de nederlaag bij NEC, het vierde competitieduel op rij waarin Ajax niet scoorde, is de situatie net zo troosteloos. Een zesde plek met zeven punten achterstand op nummer vier RKC en dertien op koploper PSV past niet bij Ajax. Het armzalige voetbal van de ploeg die in De Goffert nauwelijks kansen kreeg evenmin. Is Blind toch niet capabel genoeg om een in verval geraakte topclub uit het slop te trekken? Het lijkt onwaarschijnlijk, maar wat zich in de kleedkamer bij Ajax afspeelt zijn geheimen die nog niet naar buiten komen.

Veel valt toch terug te voeren op het spitsenprobleem. Met alle respect, maar wie gisteren Yannis Anastasiou als een oude man over het veld zag sloffen, vroeg zich af hoe dit kan bij een club die ooit op die positie fenomenen als Johan Cruijff, Marco van Basten en Patrick Kluivert had lopen. De Griek liet bijna elke bal van zijn voet springen en was in veel acties te traag. Zelden ging hij een goede combinatie aan met een medespeler en voor het doel zorgde hij niet voor dreiging. Diep in de tweede helft zag Blind in dat het hopeloos was; toen schoof hij Ryan Babel van de linkerflank door naar de centrale spitspositie. Invaller Nourdin Boukhari ging als vervanger van Anastasiou linksbuiten spelen.

Babel lijkt qua talent de beste centrumspits die Ajax momenteel in huis heeft. Vorig seizoen bleek hij nog niet toe aan de punt van de aanval, maar in de huidige voetbaljaargang was het een gok waard. Al heeft hij zijn kwaliteiten in dit opzicht op het hoogste niveau nooit echt gedemonstreerd en is het afbreukrisico groot. Blind heeft Babel eerder dit seizoen gevraagd voorlopig bij gebrek aan beter – Nicolae Mitea herstelt bijvoorbeeld van een langdurige blessure – als linksbuiten te fungeren. Maar als je uit twee slechte oplossingen de minst kwade moet kiezen, zou je toch liever de positie van centrumspits het best bezetten. Want als die plek niet goed wordt ingevuld, werkt het door naar het hele elftal. Vooralsnog kan Boukhari zoals gisteren linksbuiten spelen. ,,Dat vind ik ook'', zei een sip kijkende Babel. ,,Zelfs Wesley Sneijder functioneert op deze plek goed. Hij kan met een goede trap hetzelfde bereiken als een ander met een solo.''

Veel meer wilde Babel er niet over kwijt. Het ligt natuurlijk ook gevoelig en hij heeft een afspraak met Blind. Koeman constateerde al dat Babel door zijn demarrage geschikt is als flankspeler. Maar op links moet hij toch steeds de bal voor zijn rechtervoet leggen en kan hij vanaf de zijlijn geen goede, afdraaiende voorzet geven. Het lijkt er niet op dat Babel, die sprak van een ,,doodse stilte na afloop in de kleedkamer'', gelukkig is in deze rol. Het moment is gekomen dat hij een lange periode de kans krijgt op de plek waarvoor hij is opgeleid.

Blind heeft zichzelf min of meer in de problemen gebracht doordat hij in de zomer niet de juiste versterkingen haalde. Ondanks zijn mogelijkheid om een aantal maanden in de praktijk te inventariseren, hetgeen hij bij zijn aanstelling in maart als een groot voordeel zag. Ajax had behoefte aan een goede centrale verdediger, een routinier op het middenveld met leiderskwaliteiten, een linksbuiten (weliswaar de zoveelste in korte tijd) en een centrumspits. Olaf Lindenbergh, lang reserve bij AZ, is niet meer dan een waterdrager op het middenveld; geen speler die de lijnen uitzet. Ongelukkig is Blind geweest in het aantrekken van Markus Rosenberg, die al werd gescout onder Koeman. Vier keer ging hij de Zweed bekijken en viermaal scoorde de spits voor zijn oude club Malmö FF. Toch was het voorspelbaar dat Rosenberg niet direct de oplossing zou bieden voor het spitsenprobleem. En Blind wist dat je ook met de Grieken Angelos Charisteas en Anastasiou de oorlog niet wint. Rosenberg is inmiddels mentaal volledig afgebrand door de ongeduldige aanhang dan wel de bijtende kritiek van de media en stapt met knikkende knieën het veld op als hij weer eens mag opdraven.

Ajax zal ongetwijfeld in de winterstop naar versterkingen gaan zoeken. Moeten zoeken, want medio 2006 lopen zo'n tien contracten af, onder meer van Maxwell, Trabelsi, De Jong, Galásek en Pienaar. Voor de frontlinie dienen wellicht eerst spelers verkocht te worden. Er zijn al vier spitsen en drie linksbuitens. Een trainer die geen goede aankopen doet, redt het niet. Het werd ook Koeman noodlottig bij Ajax. Blind kampt bovendien met het probleem dat de mensen die hem tot hoofdcoach benoemden, nu vertrekken. Technisch bestuurslid Klaas Nuninga is afgeserveerd door voorzitter John Jaakke en directeur Arie van Eijden gaat volgende maand met de vut.

Ajax begon tegen NEC veel te gezapig en ging pas aandringen toen het te laat was. NEC demonstreerde ook geen hoogstaand voetbal, maar scoorde wél. ,,Pas als ik ingrijp komt er iets los in de ploeg'', mopperde Blind. ,,We kunnen alleen door hard te knokken uit de problemen komen.''

NEC

1

Ajax

0

Ruststand 0-0. 46. Denneboom 1-0. Schds: Wegereef. Tsch: 12.500. Geel: Van der Doelen, Wielaert, Boutahar (NEC), Heitinga (Ajax).