Betoging tegen verlate grensopening Kashmir

De Pakistaanse politie heeft vandaag met traangas en schoten in de lucht een menigte van honderden demonstranten, die de grens met Indiaas Kashmir wilden oversteken, uiteengejaagd. De dorpsbewoners protesteerden tegen vertragingen bij de grensopening van de bestandslijn, die vandaag van kracht moest worden.

Tien dagen geleden kwamen India en Pakistan in een als historisch bestempeld akkoord overeen de bestandslijn in het door beide landen opgeëiste Kashmir tijdelijk te openen, om slachtoffers van de aardbeving van een maand geleden gelegenheid te geven aan de andere kant hulp te bieden of te halen. Veel inwoners van de regio hebben familieleden in het andere deel van de deelstaat wonen. Beide landen hebben de afgelopen dagen opvangkampen en veldhospitaals langs de officieuze grens ingericht.

India liet zaterdag weten slechts één grenspost te willen openen. Het land is bang dat Pakistaanse moslimextremisten, die onafhankelijkheid of inlijving van Kashmir bij Pakistan nastreven, in Indiaas Kashmir aanslagen komen plegen. De nu geopende grenspost in Rawalakot-Punch biedt alleen doorgang aan dragers met hulpgoederen. De vracht aan tenten, dekens en voedsel vanuit Pakistan en de twaalf ladingen uit India zijn aan de grens uitgeladen omdat voertuigen om veiligheidsredenen niet mogen passeren. De registratie van burgers die doorgang willen heeft in beide landen vertraging opgelopen. Volgens de overeenkomst hebben de landen nog tien dagen om de registratie af te ronden.