Akkoord textiel VS en China

De Verenigde Staten en China hebben een driejarig akkoord gesloten over de invoer van Chinees textiel in de VS. De overeenkomst lijkt op het eerder dit jaar gesloten akkoord tussen China en de Europese Unie, maar duurt een jaar langer: tot 2009.

Dit hebben bronnen rondom de besprekingen gezegd. Een officiële aankondiging zou later vandaag of morgen volgen. Het akkoord loopt vooruit op het bezoek dat de Amerikaanse president Bush later deze maand aan China zal brengen.

Het akkoord komt aan het eind van de vijfde gespreksronde tussen de VS en China over dit onderwerp. Evenals in Europa het geval was, werd de Amerikaanse markt na de liberalisering per 1 januari overspoeld met goedkoop textiel uit China. Daarop stelde Bush zogenoemde beschermende maatregelen in, die in feite neerkwamen op de herintroductie van de textielquota die decennialang van kracht waren geweest.

China en de VS hebben nu afgesproken dat de import van Chinees textiel volgend jaar met 8 tot 10 procent mag stijgen, 13 procent in 2007 en ongeveer 17 procent in 2008. De maximale stijging volgens de beschermende maatregelen was 7,5 procent en slechts geldig voor een jaar.

Het moeizaam tot stand gekomen akkoord met China over textiel is het eerste succes van de regering-Bush in drie grote handelskwesties. Tezelfdertijd bleek afgelopen weekend in het Argentijnse Mar del Plata dat de Latijns-Amerikaanse landen niet allemaal voelen voor het Amerikaanse idee van een vrijhandelszone (FTAA) die zich over het hele continent uitstrekt. Met name Brazilië ligt dwars, omdat het de resultaten wil afwachten van de onderhandelingen in de zogeheten Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie (WTO): de derde grote handelskwestie.

In deze kwestie zou de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Portman vanmiddag in Londen zijn collega's van de EU (eurocommissaris Mandelson), India, Japan en Brazilië ontmoeten. Op de agenda staat het moeilijke onderwerp van de landbouw(subsidies). De onderhandelaars ontmoeten elkaar morgen weer. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken spraken vanmorgen hun steun uit voor Mandelson en zijn jongste onderhandelingsbod. Eerder uitte Frankrijk veel kritiek op dit bod. Overeenstemming over landbouw effent de weg naar een akkoord, mogelijk op de WTO-conferentie in Hongkong volgende maand.