AFX

Twee felbegeerde onderdelen uit de discografie van elektronica-talent Richard D. James zijn weer tegen een normale prijs beschikbaar. Tien jaar geleden bracht hij, als AFX, twee ep's uit onder de titel Hangable Auto Bulb, wegens een gelimiteerde oplage al snel felbegeerde en daardoor dure verzamelaarsobjecten. Nu de nummers van die platen zijn samengebracht op een handzaam cd'tje blijkt ook voor minder kapitaalkrachtige of fanatieke luisteraars hoe ver James zijn tijd vooruit kan zijn, als hij de geest heeft.

De nummers zijn gebouwd op heftig timmerende breakbeats van soms duizelingwekkende complexiteit, die heel mooi tegenspel krijgen van hetzelfde soort etherische melodieën die ook zijn bekendere werk als Aphex Twin opsieren. `Drill 'n' bass' noemden we deze stuiterende muziek destijds, maar anders dan het gros van de drum 'n' bass, waaraan deze nummers sterk verwant zijn, komt het huisvlijt van James nauwelijks verouderd over. Ook al door zijn gevoel voor humor, zoals de kinderstem in Children Talking die het continu over `mashed potatoes' heeft of de titels Hangable Auto Bulb en Laughable Butane Bob: anagrammen van het bekendste AFX-nummer, Analogue Bubblebath.

AFX: Hangable Auto Bulb (Warp, distr. Rough Trade)