Afwachten wiens auto deze keer uitbrandt

Naast talloze auto's en enkele politieposten zijn de afgelopen nachten ook scholen, crèches, sociale diensten en bedrijven het doelwit geworden van de Franse rellen. Dat leidt overdag tot scènes van ontreddering en verontwaardiging bij bewoners en werknemers die 's nacht thuis afwachten wat het gevolg zal zijn van het straatgeweld.

In Grigny, een zuidelijk voorstadje van Parijs, brandden dit weekeinde twee basisscholen uit. Overdag spanden de bewoners zich in om een positiever beeld te geven van het leven in hun stad dan de relschoppers 's nachts. Het acht-uur-journaal van de publieke televisiezender France 2 toonde gisteravond ouders en onderwijzers die zwartgeblakerde lokalen in hun school aan het schoonmaken waren, opdat de kinderen vandaag naar school zouden kunnen. Een inwoner vertelde voor de camera dat de inwoners van Grigny ,,vredige contacten hebben''.

's Avonds legden tientallen jongeren in datzelfde Grigny een hinderlaag voor de politie, gewapend met stenen, molotov-cocktails en ten minste één jachtgeweer. Vanmorgen staat Grigny weer op de kaart als brandhaard.

Zo tekent zich in Frankrijk een steeds scherpere breuklijn af die dwars door de voorsteden loopt. In Clichy-sous-Bois, waar de ongeregeldheden anderhalve week geleden begonnen, sprak gemeenteraadslid Ali Meziane dit weekeinde met trots over het regionale kampioenschap taekwondo dat hij in een sporthal verderop organiseerde. ,,Ga mee, dan krijg je eens een ander beeld van Clichy'', nodigde hij uit. In zijn stad was het al drie nachten rustig.

Vanmorgen neemt Meziane verslagen de telefoon op. De sporthal is vannacht uitgebrand. ,,Dit is niet het werk van relschoppertjes uit de buurt'', meent hij, ,,maar een georganiseerde actie''. De brand is aangestoken via een brandende auto die tegen de sporthal opreed.

De relschoppers radicaliseren, de overige bewoners zijn vooral slachtoffer. Zo zijn sinds het begin van de rellen ongeveer 5.000 auto's uitgebrand. De verwachting is dat velen geen garantie tegen brandstichting hebben opgenomen in hun autoverzekering – dat drijft de verzekeringskosten met ongeveer twintig procent op. Ze kunnen nu alleen nog een procedure tegen de staat beginnen omdat zij slachtoffer zijn geworden van het ontbreken van openbare orde.