Zwarte armen mogen niet terug naar New Orleans

Voor duizenden zwarte inwoners van New Orleans die eind augustus moesten vluchten voor de orkaan Katrina is het zeer onzeker of ze kunnen terugkeren naar hun stad. In de plannen voor het herbouwde New Orleans komt hun wijk Lower Ninth Ward alleen nog voor als een spaarbekken, een plek waar het water heen kan als er weer een overstroming dreigt. Alphonso Jackson, minister van Huisvesting van de regering Bush, heeft er bij burgemeester Ray Nagin op aangedrongen de Lower Ninth Ward niet meer op te bouwen. Jackson vindt dat New Orleans een veel wittere stad moet worden, met hooguit 35 tot 40 procent zwarten. Vóór Katrina was dat 67 procent. Zo zal, hopen de bestuurders, New Orleans veel minder last hebben van de criminele onderklasse.

De Lower Ninth Ward was de meest gewelddadige wijk van New Orleans. Van de 265 moorden die in 2004 in New Orleans werden gepleegd, viel het merendeel in dit zwarte getto. ,,God heeft het toilet doorgespoeld'', zegt een politieman in New Orleans over de nasleep van de orkaan. De zwarte politica Charmaine Marchand vertegenwoordigt de wijk in het parlement van Louisiana. Haar achterban zit nu verspreid over opvangcentra in de VS. ,,Ik heb een website opgezet om mijn kiezers terug te vinden. Men wil ons hier weg hebben. Maar wij zwarten zijn als kakkerlakken: we komen altijd terug.''

Nu het water in New Orleans is gezakt, komen de verhalen los over de manier waarop de zwarte onderklasse is behandeld. Op verschillende plaatsen in de stad werden barricaden opgericht, niet om de hulpverleners te hinderen maar om de arme zwarten tegen te houden die hun overstroomde wijken probeerden te ontvluchten. ,,We wilden niet dat die mensen uit New Orleans hierheen kwamen om herrie te zoeken'', zegt kolonel F. Bethay van de politie van het naburige St. Bernard Parish.

M: De zwarte exodus