www.nrc.nl

Een greep uit de nieuwe rubrieken die elke week verschijnen op www.nrc.nl en andere nieuwe onderdelen op de website van de krant.

wetenschap

Zingende muizen. Muizenmannetjes zingen net zo als zangvogels om vrouwtjes te imponeren. Hun zang is voor mensen onhoorbaar, want zij zingen in het ultrasone gebied, met frequenties die variëren van 30 tot 110 kilohertz. Neurobiologen Timothy Holy en Zhongsheng Guo van de Washington University School in St. Louis beschrijven het fenomeen in het decembernummer van het vrij toegankelijke tijdschrift PLOS Biology (www.plos.org). Daarmee sluiten muizen zich aan bij het selecte clubje zoogdieren dat zingt tijdens de balts: walvissen, vleermuizen, gibbons en de mens.

Wie de zang van de muizen wil horen kan terecht op www.nrc.nl/wetenschap.

kunst

Filmrecensies. Besprekingen van nieuwe films als Corpse Bride, Lords of War, Elizabethtown en L'enfant, maar ook recensies van duizenden oudere films staan in het digitale archief op www.nrc.nl/film.

Cultuuragenda. Welke film draait waar? Wie speelt er vanavond in de schouwburg? Waar kan ik dit weekend de hipste bandjes zien? De film-, theater-, en concertagenda's op www.nrc.nl/cultuuragenda bieden de antwoorden.

Vragen over film. Hans Beerekamp, tv-recensent en ex-filmredacteur van NRC Handelsblad, beantwoordt vragen over film en televisie. Vragen kunt u e-mailen aan hb@nrc.nl. Iedere donderdag verschijnt een nieuwe aflevering met vragen en antwoorden. Deze week: Het dappere broodroostertje, Tango in Soldaat van Oranje, Partizanen op een eiland.

discussie

Discussies over media. Bezoekers van de website discussiëren op www.nrc.nl/media over televisie, radio, internet en andere media. Ze praten onder meer over de kwaliteit van commerciële televisie, met name Talpa. Bovendien geven lezers elkaar tips over interessante televisieprogramma's en lezenswaardige weblogs.

Meer discussies op nrc.nl:

Leesclub. De Leesclub discussieert op www.nrc.nl/leesclub over Terug tot Ina Damman van Simon Vestdijk, de aangrijpende roman over de tot mislukken gedoemde liefde van scholier Anton Wachter voor het mooiste meisje van zijn school in Lahringen, waarin eenvoudig Harlingen te herkennen is.

Webconges. Deze week sprak het webcongers over de vraag: wie moet er voorrang krijgen bij het toedienen van medicatie bij een pandemie? Geef uw mening op www.nrc.nl/webcongres.

weblogs

Weblog New York. Correspondent Freek Staps houdt een weblog bij over het leven van jonge mensen in New York. Deze week was er aandacht voor twee feesten: Halloween, en de aankomende Kerstmis.

Meer blogs op weblog.nrc.nl:

Weblog Europa. Kees Versteegh zat deze week achter de regeringstafel in de Eerste Kamer. ,,De Europacommissie van de Senaat had Syp Wynia van Elsevier en mij gevraagd terug te blikken op het referendum en de gebeurtenissen sindsdien. Dit als onderdeel van een reeks hoorzittingen met politici, mensen uit het maatschappelijk middenveld en van denktanks als Clingendael.'' Meer op www.nrc.nl/weblogeuropa.

Weblog Klaver. In haar weblog over de digitale wereld schrijft Marie-José Klaver onder meer over Google dat een eerste versie van zijn online bibliotheek opent. Zie: www.nrc.nl/klaver.