Weinig tijd voor `big bang' euro

De nieuwe Oost-Europese EU-lidstaten moeten zich sneller voorbereiden op invoering van de euro, willen zij op tijd klaar zijn voor de eenheidsmunt. Vooral Estland en Litouwen dienen in organisatorisch opzicht het proces te versnellen om, net als Slovenië, in 2007 de euro als betaalmiddel te hebben. In een gisteren gepresenteerd rapport roept Europees commissaris Almunia (monetaire zaken) de nieuwe lidstaten op zaken te regelen als de dubbele prijsaanduiding in het begin, het uitgeven van proefsetjes euro's en betere informatie aan de burgers. De drie landen willen evenals Letland, Cyprus, Malta en Slowakije, die streven naar de euro als wettig betaalmiddel in 2008 en 2009, de munt invoeren via een 'big bang', waarbij na hooguit een maand de oude valuta verdwijnt.