Verdwenen jaren

Vijf jaar geleden ben ik na 17 jaar overheidsdienst van baan veranderd. Ik heb de waarde van mijn ABP-pensioen toen overgedragen aan het nieuwe fonds, een pensioenfonds van een grote bank. Omdat mijn oude salaris aanzienlijk hoger was dan het nieuwe leverde deze overdracht mij ruim 22 fictieve pensioenjaren op. Met nog 17 jaar te gaan tot mijn 62ste kwam ik uit op 40 pensioenjaren. Sinds kort heb ik weer een nieuwe baan en opnieuw komt de waardeoverdracht aan de orde. Tot mijn verbazing krijg ik in het fonds van mijn nieuwe werkgever, een zorgverzekeraar, slechts 16 fictieve jaren. Nu kom ik op mijn 62ste uit op 30 pensioenjaren. Volgens het pensioenfonds komt dit doordat het zo'n riante regeling is. Is het niet merkwaardig dat er jaren verdwijnen als sneeuw voor de zon?

(J.H.R.)

Twee jaar opbouw in een goede regeling kan zomaar drie jaar waard zijn in een slechte regeling. En andersom. Dit soort actuariële berekeningen is erg ingewikkeld. Als u precies wilt weten hoe het zit kunt u terecht bij de Nederlandse Bond van Pensioenbelangen (www.pensioenbelangen.nl).

Wilma van Hoeflaken behandelt wekelijks pensioenzaken.