Tomtom mogelijk in AEX

Tomtom, de producent van navigatiesystemen, en het vastgoedfonds Rodamco Europe worden mogelijk in de AEX-beursindex opgenomen. Dat heeft het beursbedrijf Euronext gisteren bekendgemaakt op basis van de beschikbare gegevens van de handelsvolumes tot en met oktober.

Het gaat volgens Euronext om een voorlopige samenstelling van de index. De definitieve nieuwe samenstelling van de beursgraadmeter wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. Euronext gaat ervan uit dat geen van de huidige 23 AEX-fondsen uit de index verdwijnt. Versatel en P&O Nedlloyd verdwenen onlangs uit de AEX nadat beide bedrijven waren overgenomen.

TomTom ging in mei van dit jaar naar de beurs voor 17,50 euro per aandeel. Sinds de beursgang leek er geen einde te komen aan de koersstijgingen van de beursdebutant, met als hoogtepunt een koers van 45,85 euro begin oktober.

Eind vorige maand echter kreeg het aandeel Tomtom een harde afstraffing op het Damrak en verloor de onderneming meer dan 18 procent van zijn beurswaarde na de publicatie van zijn kwartaalresultaten.

Analisten hadden geen eenduidige verklaring voor de afstraffing van het bedrijf, dat 58,7 miljoen euro winst boekte in het derde kwartaal, veel meer dan de 28 miljoen die was verwacht. De omzetverwachting voor heel 2005 werd toen naar boven bijgesteld.

Gisteren sloot het aandeel TomTom op de lokale markt in Amsterdam op 30,99 euro, 3,3 procent lager dan de slotkoers van donderdag.

Tomtom is wereldleider op het gebied van navigatiesystemen. Het meest succesvolle product is GO, een draagbaar systeem dat met een zuignap op het dashboard van de auto kan worden geplaatst.

De Midkap, de index voor middelgrote fondsen, krijgt er waarschijnlijk vier nieuwe fondsen bij, zo maakte beursbedrijf Euronext bekend: Boskalis, Ordina, Pharming en USG.

Air France-KLM, Laurus en Rodamco Europe verdwijnen mogelijk uit deze index, aldus Euronext.