Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold (D66). Hoe ziet hij de toekomst van D66 en welke rol ziet hij daarin voor zichzelf? Ned.3, 12.05-13.00u.

DOCUMENTAIRE

Einstein: Een passie voor relativiteit. Slot van een tweeluik over het leven en werk van de wetenschapper Albert Einstein. Deels gedramatiseerd en gebaseerd op onlangs gepubliceerde egodocumenten. Ned.1, 17.30-18.20u.

Tegenlicht: Arabische vrouwen aan de top. Programmamaakster Bregtje van der Haak ging (gesluierd) op reis en onderzocht hoe vrouwen in Saoedi-Arabië de grenzen van het mogelijke opzoeken. Vrouwen hebben geen stemrecht en zijn verplicht om een sluier te dragen, mogen geen auto rijden en kunnen alleen onder begeleiding van een voogd het land verlaten. Sinds kort lijkt daar verandering in te komen. Vrijdag door Carolien Roelants op de mediapagina besproken. Ned.3, 21.00-2.00u.

7/7: Attack on London. Een dag nadat Londen was gekozen om de Olympische Spelen in 2012 te organiseren werd de Britse hoofdstad opgeschrikt door terroristische aanslagen van vier moslims in bus en ondergrondse. Aan de hand van interviews met slachtoffers, ooggetuigen en reddingswerkers wordt dieper ingegaan op wat er 7 juli precies gebeurde en wordt stilgestaan bij de achtergronden van de daders en hun motieven. Nieuwsbeelden, bewakingscamera's en filmopnamen van omstanders geven een tragisch beeld van de verwoestingen. Ook wordt geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag of zij gehandeld hebben in opdracht van Al-Qaeda of dat zij deze beslissing zelfstandig hebben genomen. National Geographic Channel, 23.00-0.30u.

Panorama: Facing the pandemic. Eerste deel van een tweeluik over de dreiging van een wereldwijde dodelijke griepepidemie als gevolg van de vogelgriep. Wat is er gedurende vier maanden eigenlijk wereldwijd gebeurd op het gebied van de vogelgriep en het onderzoek daarnaar? BBC1, 23.15-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Business class. Onder anderen gesprekken met hoofdredacteur van het zakenblad Quote Jort Kelder en voormalig gossip-redacteur van de Telegraaf Henk van der Meijden. De laatste is samen met zijn vrouw eigenaar van theaterproducent Stardust Holding. RTL7, 11.00-12.15u.

Boeken&cetera. De biologen Frans de Waal en Tijs Goldschmidt discussiëren over De Waals nieuwe boek De aap in ons, waarin hij met voorbeelden uit de apenwereld aantoont dat niet alleen macht en seks, maar ook het vermogen tot goed doen en kameraadschap tot ons biologisch erfgoed behoren. Ned.3, 13.00-13.25u.

Woestijnruiters. Gesprekken met advocaat Gerard Spong over de beroerde situatie van de mensenrechten in Nederland, met pianist Wibi Soerjadi over zijn critici en met de 64-jarige Grimbert Rost van Tonningen, zoon van de `zwarte weduwe' en Meinoud Rost van Tonningen. Grimbert schreef een boek over leiderschap en haalt uit naar de bleke en verstarde mannen die in Nederland aan het roer staan. Ned.3, 22.10-23.10u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden. Uit het Bimhuis in Amsterdam een optreden van de Ierse singer/songwriter Luka Bloom en zijn gitaar. Verder verklankt het Darius Ensemble door middel van dwarsfluit, aangepaste piano en cello de stem van de walvis. Ned.3, 11.00-12.00u.

R.A.M Magazine. Onder meer een portret van de Amsterdamse kunstenaar Jan Rothuizen die via zijn kunst een tocht maakt langs zijn dagelijkse rituelen. Verder blijken in Den Haag en Londen in de archiefdozen van een verzamelaar zeldzame fragmenten, interviews en concertbeelden van Beatle John Lennon te zitten. Een onbekende blik in het leven van Lennon die 25 jaar geleden werd vermoord. En tot slot een korte documentaire waarin de Franse schrijver Michel Houellebecq openhartig spreekt over zijn drijfveren en vertelt over hoe hij als opgroeiend kind al moeite had om met deze wereld contact te maken. Ned.3, 23.10-0.15u.

DRAMA

Gooische vrouwen. Tweede aflevering van een 8-delige komische dramaserie met Annet Malherbe, Linda de Mol, Susan Visser e.a. Talpa, 20.30-21.30u.

SPORT

New York city marathon. Vanaf 15.35 rechtstreeks verslag de marathon in New York. De vrouwen beginnen om 15.35 en vanaf 16.15 uur de mannen. Het commentaar is van Léon Haan en Gerard Nijboer. Ned.2, 13.00-18.30u.

MAANDAG

Robert Fisk. Rick Nieman interviewt de Britse journalist Robert Fisk van de Britse krant The Independent, die al dertig jaar in het Midden-Oosten werkt. Fisk publiceerde onlangs zijn boek De Grote Beschavingsoorlog en vertelt onder meer over zijn interviews met Osama bin Laden en Saddam Hussein. Maandag, RTL7, 16.20-16.40 uur