Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Met een portret van minister Pechtold van D66. En een reportage over de twee Nederlandse zeilboten die deelnemen aan de Volvo Ocean Race. Ned.2, 18.00-19.00 uur

THEMA-AVOND

De VARA bestaat 80 jaar en viert dat met een jubileumuitzending van 18.30 tot 1.10 uur op Nederland 3. Met onder meer om 20.05 uur een live show van Paul de Leeuw vanuit het Rotterdamse Luxortheater. Om 22.00 uur gaan Paul Witteman en Claudia de Breij op zoek naar de ideale, maakbare mens. Met technieken als gentherapie, klonen, stamceltherapie en cosmetische chirurgie laten wetenschappers ons geloven dat een lang en gezond leven binnen handbereik ligt. Een leven waarin we met gemak 150 jaar oud kunnen worden. Maar is een perfect mens met perfecte kinderen ook werkelijk gelukkiger? Witteman debatteert met wetenschappers over diverse toekomstscenario's en laat zien welke spectaculaire verbeteringen er momenteel mogelijk zijn. De Breij onderzoekt de voor- en nadelen van onze zucht naar onsterfelijkheid en de eeuwige jeugd. Ned.3, 18.30-1.10 uur

DOCUMENTAIRE

Auschwitz: The nazis and the `final solution'. Documentaireserie over Auschwitz. Aflevering: Surprising beginnings. Auschwitz werd aanvankelijk met een heel ander doel gebouwd dan de vernietiging van joden. BBC2, 21.20-22.10 uur

DRAMA

The inspector Lynley mysteries. Tijdens een bezoek aan zijn moeder in Cornwall raakt Lynley betrokken bij de dood van buurman Jim Fenner. Het lijkt op zelfmoord, maar het wordt een ingewikkeld moordonderzoek waarbij paardenliefhebbers en de plaatselijke aristocratie zijn betrokken. Canvas, 20.45-22.15 uur

Keyzer & De Boer Advocaten. Nederlandse advocatenserie met onder andere Bram van der Vlugt, Henriëtte Tol en Porgy Franssen. De drie maanden oude Sterre, de dochter van een geestelijk gehandicapt stel, dreigt door de kinderbescherming uit huis te worden geplaatst. De oma van Sterre besluit de hulp in te roepen van Keyzer & De Boer Advocaten. Herhaling van afgelopen maandag. Ned.1, 23.20-0.10 uur

AMUSEMENT

Super senioren. Laatste aflevering van een 10-delige serie over twaalf mensen van 55 tot 83 jaar die dertig dagen samen in een landhuis wonen. Onder begeleiding van regisseur Ursul de Geer werken ze toe naar de première van een komisch blijspel met vervolgens een tournee langs twintig theaters. Ned.1 21.05-22.00 uur

Idols. De grootste zangauditie op de Nederlandse televisie ooit. Een afvalrace met 11.000 deelnemers die moet leiden tot de finale op 11 maart volgend jaar. Presentatie: Martijn Krabbé en Chantal Janzen. RTL4, 20.00-21.10 uur

Campinglife. Reisprogramma over kamperen in Europa. Dit keer een bezoek aan een camping in St Jean de Monts in de Franse Vendee, een streek met kilometerslange zandstranden, mondaine badplaatsen en gezellige havenstadjes. RTL4, 18.55-19.30 uur

NATUUR

Vogels. De vogelkenner Nico de Haan bezoekt het IJsselgebied. Hij groeide als domineeszoon op in het plaatsje Zalk tussen Kampen en Zwolle. Daar nam zijn liefde voor vogels een hoge vlucht. De ligging van de IJssel is vooral voor vogels ideaal. De rivier vormt een strook van meer dan honderd kilometer die noord-zuid ligt, precies in de trekrichting van veel vogels. Bij zijn rondgang door dit typerende rivierenlandschap komt De Haan een grote variatie aan vogels en planten tegen. Niet alleen het baardmannetje, de buizerd en de kievit, maar ook de ooievaar. Ned.1, 16.10-16.35 uur

Jungle jury. Twee tv-presentatoren, Floortje Dessing en Barbara Barend, worden door de Jungle Jury getest om te kijken of zij geschikt zijn voor het ambassadeurschap van het Wereld Natuur Fonds. Een heuse sollicitatiecommissie bestaande uit Dora de zeeschildpad, boomkikker Shirley, Helmut de Condor en Benny de orang oetan proberen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de sollicitanten. Ned.2, 17.30-17.59 uur

SPORT

De Wedstrijden: Eredivisie. Met samenvattingen van de voetbalwedstrijden Roda JC-NAC Breda en PSV-Sparta. Presentatie door Wilfred Genee. Talpa, 22.30-23.45 uur

LEZERSTIP?

Heeft u een tip voor andere lezers? Een mooie serie op Canvas of de BBC, een mooie serie op Nederland 1 of Talpa. Meldt het ons per mail en wij zetten de beste tips in deze rubriek. Mail naar tips@nrc.nl