Televisie Overige films

The Prince and the Pauper / Crossed Swords (Richard Fleischer, 1978, VS). Weelderige avonturenfilm naar roman van Mark Twain. Mark Lester speelt dubbelrol van Edward VI en de bedelaar die elkaars plaats innemen om verrader te ontmaskeren. Ook met Oliver Reed, Raquel Welch, Ernest Borgnine, Charlton Heston. VRT, 13.35-15.35u.

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (François Dupeyron, 2003, Frankrijk). In het Parijs van de vroege jaren zestig gesitueerde coming-of-age-film over een verwaarloosd joods jochie dat steun vindt bij islamitische kruidenier Omar Sharif. Ned.3, 14.30-16.05u.

633 Squadron (Walter Grauman, 1964, Engeland). Standaard-oorlogsfilm waarin buitengewoon heldhaftige piloten Cliff Robertson en George Chakiris nazi-munitiefabriek in Noorwegen onschadelijk maken. BBC2, 16.10-17.45u.

Honey, I Shrunk the Kids (Joe Johnston, 1989, VS). Avontuurlijke gezinskomedie drijft op `special effects'. Door verkleinmachine van verstrooide Rick Moranis tot halve centimeter gekrompen kinderen ondernemen door achtertuin odyssee naar huis. Net5, 19.20-21.00u.

Alex & Emma (Rob Reiner, 2003, VS). Romantische komedie herinnert aan het lot van Dostojevski: schrijver Luke Wilson moet binnen 30 dagen een boek schrijven om schuld aan Cubaanse maffia af te lossen. Omdat zijn laptop kapot is, huurt hij typiste Kate Hudson in. De laatste speelt in een verbeelding van het geschrevene onder andere vier au pairs uit verschillende landen. RTL5, 20.30-22.20u.

. Een maand later (Nouchka van Brakel, 1987, Nederland). Prettig professionele verfilming van Jan Donkers' luchtige toneelstuk over de tijdelijke levensruil van een echtgenote/moeder uit welgesteld milieu en een overtuigd vrijgezel. Renée Soutendijk en Monique van de Ven blijven per saldo lieve meisjes in film die durf ontbeert en nauwelijks het absurde van de situatie onderkent. RTL7, 20.30-22.30u.

.The Lost World: Jurassic Park (Steven Spielberg, 1997, VS). Vervolgfilm biedt meer van hetzelfde en per saldo dus minder. De dino's leven nu in het wild, op een eiland voor de kust van Costa Rica. Met Jeff Goldblum, Julianne Moore, Richard Attenborough. Net5, 21.00-23.20u.

.Robocop (Paul Verhoeven, 1987, VS). Overdonderend en succesrijk Hollywooddebuut van de man die ooit Floris regisseerde, over de versmelting van mens en machine: stripachtig geweld, zelden vervelende 'special effects' en een satirisch portret van big business. Met Peter Weller, Nancy Allen. RTL7, 22.30-0.30u.

.The Godfather III (Francis Ford Coppola, 1990, VS). Verdeeld ontvangen vervolg op Coppola's twee maffia-films (1971 en 1974) biedt op zijn minst een majestueus déjà vu-gevoel. Warrig scenario, waarin het Vaticaan als geldwitwasserij figureert, laat Michael Corleone alias Al Pacino poging ondernemen het familiebedrijf te legaliseren, ondanks psychopatisch gewelddadige bastaard-neef Andy Garcia. Coppola's dochter en latere regisseuse Sofia speelt een volgens vrijwel iedereen rampzalige bijrol. Veronica, 23.35-2.30u.

Finding Forrester (Gus Van Sant, 2000, VS). De regisseur van Elephant deed zijn eigen Good Will Hunting dunnetjes over met verhaal over de vriendschap tussen een op J.D. Salinger geïnspireerde schrijver-kluizenaar (Sean Connery) en een zwart 16-jarig schrijftalent uit The Bronx (Rob Brown). VRT, 24.00-2.10u.

An Awfully Big Adventure (Mike Newell, 1995, Engeland). Regisseur van Four Weddings and a Funeral werkte andermaal samen met Hugh Grant voor drama naar autobiografische novelle van Beryl Bainbridge. Over een 16-jarig meisje dat het in het Liverpool van 1947 bij het theater probeert. Met Grant als morsige theaterregisseur. RTL4, 0.15-2.10u.