Televisie Film van de Dag

Affliction. De kou is tastbaar in Affliction, de film die zich afspeelt in New Hampshire waar het altijd lijkt te sneeuwen. Erger dan dit fysieke koukleumen is de gevoelsarmoede. De film is gebaseerd op een roman van Russell Banks, van wie eerder The Sweet Hereafter werd verfilmd.

Affliction gaat over twee broers die te lijden hebben gehad onder een liefdeloze vader met erg losse handjes. De ene broer is ontsnapt naar de stad, maar Wade is blijven wonen in New Hampshire, waar hij werkt als verkeersagent. Wade is mislukt in het leven: hij is gescheiden, zijn dochtertje is liever niet bij hem en hij grijpt graag naar de fles. Is hij besmet met de agressie van zijn vader? Is geweld erfelijk, een aandoening, een affliction?

Affliction is een echte acteursfilm, met prachtig spel van Nick Nolte en een Oscarwinnend optreden van James Coburn als kille vader.

Affliction (Paul Schrader, 1997, GB/D/F/VS), RTL5, 0.15-2.20u.