Souad Massi

Na haar bejubelde debuutplaat Raoui uit het jaar 2000 is de in Algerije getogen zangeres Souad Massi doorgegaan op dezelfde weg. Met als hoofdstroom gemoderniseerde Arabo-Andalusische muziek en daarnaast van alles, van Franse Chansons tot liedjes met een Cuba-tic.

Op Mesk Elil, haar net verschenen derde cd is de sfeer overwegend melancholiek. Zelfs in de liedjes die door hun tempo en ritmiek tot dansen lijken uit te nodigen, weerhoudt de stem van Massi je ervan echt je zorgen te vergeten. We lijken blij maar we zijn het niet en na zonneschijn komt regen, dat is de ondertoon.

Een mooie ondertoon, dat wel, dank zij Massi's engelachtige stem en de bijna perfecte begeleiding van strijkers, tokkelaars en lichte percussie. In de titelsong en `Tell me Why' belandt ze in de buurt van kitsch maar dat is het risico van gevoelige liedjes.

Miss Massi woont al weer zes jaar in Parijs en moet maar weer eens deze kant uitkomen.

Mesk Elil

Wrasse 170

Distr. lc music****

    • Frans van Leeuwen