Shell helpt: pensioen aan de pomp

Werknemers weten weinig van hun pensioen, maar één ding weten ze zeker: ze gaan liever vroeger dan later. Met pensioen.

Wat het kabinet-Balkenende alleen op een zaterdag lukte, een grote vakbondsdemonstratie tegen langer doorwerken, is de directie van Shell Nederland ook door de week gelukt: werknemers staken voor een goed pensioen.

Twee A-merken botsten. Shell is in marketingtermen een merknaam waar de consument wel een premie voor over heeft. De benzine is misschien wat duurder, maar je weet wat je hebt, en je kunt nog shoppen ook. Vroegpensioen is een dito merk: werknemers zijn er gek op, maar hier betalen zij de hogere premie liever niet zelf. Laat dat maar aan de werkgever over.

De staking bij Shell om het pensioenconflict had deze week direct resultaat en beide partijen kunnen een overwinning claimen. Shell krijgt het toch voor elkaar dat werknemers een bescheiden bijdrage aan de pensioenregeling gaan betalen en verhoogt de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar. Het concern belooft ,,uitstekende overgangsregelingen'' voor de huidige werknemers.

De vakbonden leggen het akkoord toch met een positief advies voor aan de leden omdat de bijna 11.000 werknemers extra bijdragen van de werkgever incasseren voor levensloopregelingen, zodat hun vroegpensioen binnen handbereik blijft.

Shell volgt met zijn actie andere werkgevers met goudgerande pensioenregelingen, vooral bij banken en verzekeraars, die eerder hun personeel al zover kregen dat zij een eigen bijdrage aan hun pensioen gaan betalen. Voor Shell valt de verwachte bijdrage van de werknemers weg in de afronding. In 2004 betaalde het hele energieconcern als werkgever 1,56 miljard dollar (Shell rekent in dollars) voor pensioenregelingen van zijn werknemers, terwijl de werknemers zelf 56 miljoen dollar in de pot stopten.

Maar na de verhoging van de officiële pensioenleeftijd bij Shell dient het volgende conflict zich al aan. Een verdere verhoging van de pensioen- én de AOW-leeftijd. D66-leider Boris Dittrich stelde een paar maanden geleden in een pamflet al voor om de AOW-leeftijd de komende 25 jaar telkens een maand per jaar te verhogen, naar 67. Deze week kwam de Peter R. de Vries partij met een versnelling van de stelling: elk jaar de AOW-leeftijd twee maanden verhogen, zodat 67 jaar in twaalf jaar is bereikt.

Het is net de politieke discussie over de aftrek van de hypotheekrente: de kleine partijen beginnen erover, maar wat wil het kabinet? Wetten en praktische bezwaren staan in de weg. Plus de herinnering. Het CDA beleefde in 1994 een verkiezingsechec na een voorstel de AOW te bevriezen.