`Samir A. plande moordaanslag'

Een netwerk rond terreurverdachte Samir A. was bereid een zelfmoordaanslag uit te voeren. De groep had een plan om een aanslag te plegen op politici. Daarna zouden de leden van de groep zich met geweld toegang verschaffen tot een overheidsgebouw om explosieven tot ontploffing te brengen.

Dit citeerde het televisieprogramma Nova gisteravond uit een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

De 19-jarige Samir A. werd op 14 oktober samen met zes andere verdachten aangehouden. Twee van hen zijn inmiddels op vrije voeten.

Nova citeerde ook uit een videoboodschap van Samir A. Daarin richt hij zich tot de regering. ,,Ik zeg jullie dat er tussen ons en jullie alleen de taal van het zwaard zal gelden tot jullie moslims met rust laten en de weg van de vrede kiezen.'' Ook heeft hij een boodschap aan het Nederlandse volk. ,,Wij zullen wraak nemen voor elke moslim die gesneuveld is terwijl hij de eenheid van Allah aan het verdedigen was. Jullie worden als strijders beschouwd, omdat jullie deze regering hebben gekozen.''

Volgens de dienst was Samir op zoek naar ,,tien kalasjnikovs, twee pistolen met dempers en tien gordels met explosieven, die werken op batterijen''. Een dag voor de aanhouding van de terreurverdachten schrijft de AIVD in een ambtsbericht dat de dienst uit vertrouwelijke bronnen heeft vernomen dat het netwerk mogelijk beschikt over handgranaten en automatische wapens. Het netwerk was volgens de AIVD van plan om een aanslag te plegen voor de behandeling van het hoger beroep tegen Samir A. in een oude terreurzaak, dat op 31 oktober is begonnen.

Volgens een informant van de Amsterdamse politie wilde Samir A. met een groep jonge Marokkanen uit Amsterdam-West in augustus een aanslag plegen op een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al op Schiphol. Het bericht van de politie vermeldt dat geen oordeel over de betrouwbaarheid van deze informatie kan worden gegeven.

Uit stukken in het dossier blijkt volgens Nova dat de AIVD en de politie Samir A. op de voet hebben gevolgd sinds 6 april, de dag dat hij door de rechtbank in Rotterdam werd vrijgesproken van het voorbereiden van aanslagen in Nederland. Zo zou hij op 26 juli zijn gezien in het Haagse park Overvoorde, waar omwonenden even later een explosie hadden gehoord. Twee dagen later stelt de AIVD in een ambtsbericht dat ,,Samir A. op dit moment actief betrokken is bij islamitische terroristische activiteiten''.