Russische flodders

Meer dan de helft van de ratjes van wie de moeder genetisch gemanipuleerd sojameel had gegeten was binnen drie weken na hun geboorte dood. Dat was even schrikken! Wetenschapper Irina Ermakova van het Instituut of Higher Nervous Activity presenteerde de alarmerende resultaten van haar voedingsproef vorige maand op een congres van een Russische anti-GM-lobbygroep. Het leidde internationaal tot een storm van ongerustheid op websites die tegen genetisch gemanipuleerd voedsel zijn.

Is Ermakova de nieuwe Pusztai? De Schotse wetenschapper Arpad Pusztai meldde in augustus 1998 de media dat hij een voedingsproef met transgene aardappelen had uitgevoerd, en dat zijn ratten er ziek van werden. Niemand kon zijn resultaten controleren, want hij had ze nog niet gepubliceerd. Jaren later is het onderzoek van Pusztai in The Lancet gepubliceerd, maar zijn conclusies bleken niet overtuigend.

De geschiedenis herhaalt zich met de proef van Ermakova. De Russin presenteerde haar resultaten als preliminary research en geeft toe dat ze het nog verder zou moeten onderzoeken, maar daarvoor is meer geld nodig (75.000 dollar, schat ze) en dat is er nog niet. Haar resultaten komen vooralsnog niet verder dan losse flodders. De Australische landbouwkundige Christopher Preston van de University of Adelaide maakte de balans op op de website www.checkbiotech.org. Het onderzoek van Ermakova zou de peer review niet doorstaan, concludeert hij, en daarom komt het niet via de normale wetenschappelijke kanalen tot ons.