Rogue Wave

Sinds de uitvinding van de popmuziek hebben ze altijd bestaan: muzikanten die een orkest in hun hoofd hoorden maar die zich moesten behelpen met een rockband. De nieuwste Brian Wilson aan het Californische popfirmament heet Zach Rogue en behelpt zich met de groep Rogue Wave, een viertal uit Oakland dat samen met The Shins en The Helio Sequence hard op weg is het Sub Pop-label van zijn grunge-imago af te helpen. Hun tweede album Descended Like Vultures barst bijna uit zijn voegen van ambitie en wil de tegenstelling tussen hoop en realisme vangen in donkere, kundig in elkaar geknede popsongs. Met het gevaar dat hun semi-akoestische bombast evenveel luisteraars afstoot als er zieltjes gewonnen worden, kronkelt hun muziek tussen de overdonderende geluidsmuur van `Publish my love' en de ingetogen melancholie van de fraaie ballade `California'. Echo's van Buffalo Springfield, Love en Moby Grape bezorgen deze mooie maar sombere muziek een eb en vloed van een Californisch strand onder dreigende donderwolken.

Descended Like Vultures

(Sub Pop/Konkurrent)***