Rockband verstrekt oordopjes

,,Mooi is misschien niet het juiste woord'', zegt Thom de Graaf, de nieuwe voorzitter van de Nationale Hoorstichting. Hij trilt nog na, buiten de kleine zaal van het Haagse popcentrum Paard van Troje. ,,Maar jongeren moeten op het gevaar van harde muziek worden gewezen.''

Binnen speelt rockgroep Van Katoen voor 150 Haagse scholieren – het eerste optreden van een tournee waarbij de band gratis oordoppen uitdeelt. De `Oordoppentoer' vindt plaats in het kader van een campagne van de Nationale Hoorstichting. De stichting wist het afgelopen jaar ruim 200.000 mensen te bewegen een gehoortest op internet te doen.

Via www.oorcheck.nl worden nu ook jongeren gestimuleerd een gehoortest te doen, want zij schatten het gevaar van harde speakers en koptelefoontjes vaak verkeerd in, zo blijkt uit een begeleidend onderzoek. De hoortest voor jongeren is speciaal door Van Katoen ingespeeld. De ruis uit de oorspronkelijke test is vervangen door gitaar-`herrie' en zanger Bas Barnasconi schreeuwt woorden als `zaag' en `poes'.

Een harde rockgroep als Van Katoen is bij uitstek geschikt om op de gevaren te wijzen, zegt Bas Barnasconi. ,,De beleving van onze muziek stopt niet bij je oren, want je moet ook de trillingen kunnen voelen. Dat onderbuikgevoel is essentiëel. Als band hebben wij een voorbeeldfunctie voor jongeren, net zo goed als we niet met drugs- en drankgebruik te koop lopen. Na ons hoop ik dat bekende Nederlanders als Ali B. en Koningin Beatrix hun versie van de gehoortest inspreken. Niets lijkt me mooier dan Beatrix die `poes' in je oor fluistert.''

Van Katoen Oordoppentoer: 5/11 Argos, De Weere, 6/11 Bosuil, Weert, 8/11 Tivoli, Utrecht, www.vankatoen.nl.