Protesten in Ethiopië zwellen aan

Politieke protesten In Ethiopië hebben zich gisteren uitgebreid van de hoofdstad Addis Abeba naar andere delen van het land. In Bahar Dar, de tweede stad van het land, zijn gisteren zeker vier doden gevallen.

Ongeregeldheden deden zich ook voor in Dessie, Gondar, Arba Minch, Awassa en Dire Dawa, allemaal steden waar de oppositie veel aanhang heeft. In de hoofdstad braken voor de vierde achtereenvolgende dag rellen uit. Volgens een regeringsverklaring is het geweld inmiddels volledig onder controle.

Demonstranten in het toereistenoord Bahar Dar dwongen een bus met twintig Europese vakantiegangers tot stoppen en probeerden het voertuig in brand te steken. De bus kon ontkomen toen de politie de menigte verjoeg door in de lucht te schieten. ,,De toeristen waren verlamd van schrik'', zei de directeur van het busbedrijf.

De ongeregeldheden begonnen dinsdag, nadat aanhangers van de oppositie maandag nog vreedzaam hadden gedemonstreerd tegen de omstreden uitslag van de verkiezingen in mei. Sindsdien zijn volgens doktoren zeker veertig doden gevallen bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Actievoerders in steden buiten Addis Abeba eisten gisteren een onafhankelijk onderzoek naar de doden in de hoofdstad en vrijlating van politieke gevangenen.

Premier Meles Zenawi stelde de oppositiepartij CUD verantwoordelijk voor het geweld. Hij kondigde aan dat bestuurders van de oppositie zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Volgens Westerse diplomaten heeft de politie de afgelopen dagen een groot aantal oppositieleiders opgepakt, mogelijk al 3.000. De parlementariers van oppositiepartij CUD weigeren hun zetels te bezetten uit protest tegen de fraude die er bij de verkiezingen is gepleegd. Waarnemers van de Europese Unie constateerden veel onregelmatigheden bij de verkiezingen. Desondanks haalde de oppositie meer stemmen dan ooit tevoren en kwam ze in de hoofdstad als winnaar uit de bus.

Ambassadeurs van 21 landen die ontwikkelingshulp geven aan het straatarme Ethiopië, spraken in een verklaring hun ongerustheid uit over het geweld. Ze vroegen om een onderzoek. Ze bepleitten dat politieke gevangenen of worden aangeklaagd of worden vrijgelaten. Het hoofd van de Europese verkiezingswaarnemers Ana Gomes deed een dringend beroep op de Europese Commissie en de lidstaten van EU om in te grijpen en een eind te maken aan ,,het bloedbad''. ,,Stop het doden van Ethiopiërs die durven geloven dat democratie mogelijk is in Ethiopië.''