Protest handelszone Noord-, Zuid-Amerika

Tienduizenden betogers houden dit weekeinde in het Argentijnse Mar del Plata een 'tegentop' als tegenhanger van de topconferentie van Amerikaanse staatshoofden gisteren en vandaag over een nieuwe vrijhandelszone. De demonstranten raakten slaags met de politie.

Het protest tegen de vrijhandelszone wordt aangevoerd door president Hugo Chavez van Venezuela. Hij kreeg steun van de ex-voetballer Diego Maradona. Bedoeling is dat aan de Free Trade Area of the Americas (FTAA) 29 landen meedoen. Behalve Venezuela voelen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay weinig voor oprichting van de FTAA.

Chavez sprak de menigte toe voor een zes verdiepingen hoog spandoek met daarop de Zuid-Amerikaanse revolutionaire oud-guerrillastrijder `Che' Guevara. ,,Alleen samen kunnen we het imperialisme verslaan en mensen een beter leven geven'', zei Chavez. ,,Hier in Mar del Plata zal de FTAA worden begraven''.

De Mexicaanse president Vicente Fox, sterk voorstander van de vrijhandelszone, zei dat zijn gesprekspartners van plan waren door te zetten. Hij overlegt met zijn collega's over de agenda voor het begin van de nieuwe ronde, die volgend jaar april begint.