Poetins bezoek een succes, behalve voor het MKB

Bij het staatsbezoek van president Poetin mochten de grote captains of industry zijn hand schudden, op zoek naar meer handel. Waar was het midden- en kleinbedrijf?

Alom positieve reacties over het bezoek van de Russische president Poetin, afgelopen week, aan Nederland. Na afloop van de conferentie met een zware delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven, toonden minister Brinkhorst van economische zaken, werkgeversvoorzitter Wientjes en tal van aangeschoven bestuursvoorzitters zich tevreden. Poetins voornemen om zijn land voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker te maken werd met instemming begroet.

Maar nog geen dag na zijn vertrek kwam de eerste kritiek. Shell, als Nederlandse energiereus nadrukkelijk aanwezig in Russische olie- en gasprojecten, kreeg van Poetin te horen dat de Russische staat geen extra geld zal steken in het miljardenverslindende gaswinningsproject Sachalin II in het Oosten van het land. En dat terwijl Shelltopman Van der Veer na afloop van de thee met Poetin de samenwerking met Rusland als handelspartner nog roemde.

Ook over de handelscijfers bestaat verwarring. Waar Poetin schermde met 13,8 miljard euro voor de gezamenlijke waarde van Nederlands-Russische handelsstromen, noemde minister Brinkhorst een getal van 9,3 miljard. Volgens een woordvoerder van de minister komt dat omdat de Nederlandse douane ,,niet meer alles telt wat over de grens gaat'', en de Russen kennelijk wel.

Scheve gezichten ook bij het midden- en kleinbedrijf (MKB) dat, uitgezonderd de bloemenveiling van Aalsmeer, dinsdagmiddag niet aanzat bij de Russische president. ,,Een foutje van EZ'', zegt voorzitter Loek Hermans van MKB Nederland geïrriteerd. ,,Het MKB neemt een groot deel van de handel met Rusland voor zijn rekening.'' Hermans wil er geen drama van maken, maar heeft het ministerie van Economische Zaken wel op het passeren gewezen. ,,Ik heb begrepen dat het een nadrukkelijke eis van de Russen was om alleen met het grote bedrijfsleven te spreken.''

Jammer, vindt ook Richard van Holstein van Revaho uit Maasdijk. Het familiebedrijf is als leverancier van irrigatiesystemen actief in de land- en tuinbouw en doet al sinds 1992 zaken in Rusland. Vorige week nog was hij in de regio ten zuiden van Moskou voor het afronden van een hypermodern irrigatieproject. ,,Vorig jaar'', zegt Van Richard van Holstein, ,,mochten we er wel bij zijn toen de Roemeense premier Nastase in Nederland was. We waren al actief in Roemenië, maar het heeft ons nog meer opgeleverd.'' Als hij ook bij Poetin had mogen aanschuiven was de pas 28-jarige financieel directeur ,,niet direct over Tsjetsjenië begonnen''. Dat is meer iets voor de politiek. Wel, want daar loopt Revaho geregeld tegenaan, hoe de president denkt de taaie bureaucratie in Rusland aan te pakken. ,,Dat is het lastigste van zaken doen in Rusland, je moet aan tientallen regeltjes voldoen, en als er ook maar één komma in de documenten verkeerd staat, staat je vrachtwagen meteen een dag stil aan de grens.''

,,Je hebt niet alleen de douane'', zegt Wouter van den Eijnden van Denz Holding, groothandelaar in schoenen, consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen. ,,Er zijn zeker achttien controlediensten, vergunninggevers en niet te vergeten de fiscus.'' Moet je allemaal rekening mee houden. Dat is de reden voor de 39-jarige Brabander dat hij al zijn zaken in Rusland laat behartigen door lokale agenten. Anders is zaken doen daar vrijwel onmogelijk. Rusland heeft zo zijn eigen ,,specifieke problemen'', legt hij uit, waaronder grote bureaucratie en corruptie. ,,Alleen Russen kunnen die problemen oplossen. Ik niet. Russen zijn wantrouwend tegenover vreemden en ontzettend nationalistisch.''

Voor bloemenexporteur Cor de Vries (65) van OZ Export is dat de reden dat hij zijn handel (vooral chrysanten en rozen) ,,ex-warehouse'' aanlevert. Dat betekent: Russische transporteurs pikken de lading op in Aalsmeer. Als er eenmaal betaald is – onder het mom van ,,no money, no flowers'' – heeft OZ er niks meer mee van doen. De Vries: ,,Wij kennen eigenlijk geen problemen in Rusland.'' Halverwege jaren negentig, weet De Vries uit ervaring, kon je als zakenman in Moskou niet over straat zonder bodyguards. ,,Tegenwoordig is Amsterdam veel onveiliger, met al die liquidaties.''

Afgelopen donderdag ontving De Vries een delegatie Russische klanten. Hij nam ze mee uit eten in Royal San Kong, het exquise Chinese restaurant in Amstelveen waar op de stoep bijna drie jaar geleden crimineel Cor van Hout overhoop werd geschoten.