Plan heffing mp3 en dvd-apparaten

Producenten en importeurs van mp3-spelers en dvd-spelers krijgen mogelijk snel te maken met een kopieerheffing die, afhankelijk van de opslagcapaciteit, varieert van 80 eurocent tot 25 euro.

Dat blijkt uit een compromisvoorstel van voorzitter H. Vonhoff van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). De kopieerheffing is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor het thuis kopiëren.

De Stichting Thuiskopie die de heffing int, verschilt van mening met de importeurs en producenten over het principe en het voorgestelde tarief. Volgende week maandag vergaderen de partijen over het idee van Vonhoff. Dan kunnen ze een besluit nemen.

Voor de goedkopere draagbare digitale audiospelers met een beperkte capaciteit gaat volgens het plan een vergoeding van 0,20 eurocent per 32 megabyte gelden, met een maximum van 5 euro per stuk. Voor de duurste exemplaren met meer dan 10 gigabyte opslagmogelijkheid gaat de heffing 8 tot 25 euro bedragen. De populaire muziekspeler Ipod van Apple kan zo 25 euro duurder worden.

Voor de nieuwste generatie videorecorders met een harde schijf stelt SONT een heffing van 0,15 eurocent per gigabyte voor. Producent Hitachi maakt recorders met een opslagvermogen van een terabyte, wat neerkomt op een heffing van 150 euro.

Eerder lag een plan voor een standaardbedrag van 3,28 euro per gigabyte op tafel. Vonhoff noemt zijn nieuwe voorstel redelijk voor de consument en rechtvaardig voor de rechthebbenden.

Directeur B. Taselaar van de belangenvereniging ICT Office voor IT-bedrijven betitelde het systeem gisteren als ,,onwenselijk''. De tarieven zijn volgens hem willekeurig vastgesteld en is het plan zou niet zijn afgestemd met Brusselse regelgeving. Bovendien betwijfelt hij of de vergoedingen terechtkomen bij de rechthebbenden.