Oranjes belang gaat boven alles

Het Nederlands elftal oefent volgende week in Amsterdam tegen Italië. Bondscoach Marco van Basten blijft onbuigzaam in zijn selectiebeleid.

Mark van Bommel grijpt momenteel zijn kans bij FC Barcelona nu concurrent Deco geblesseerd is. Hij maakt doelpunten en speelt goed. Desondanks krijgt hij van bondscoach Marco van Basten slechts een schouderklopje. Een invitatie voor het Nederlands elftal, dat volgende week zaterdag oefent tegen Italië, zit er niet in.

Foppe de Haan speelt met Jong Oranje 11 en 15 november play-offwedstrijden tegen Slovenië voor deelname aan het Europees kampioenschap. Elf spelers uit de selectie van het vlaggenschip komen vanwege hun leeftijd ook in aanmerking voor zijn elftal en met een aantal van hen erbij zouden de kansen op kwalificatie worden vergroot. De Friese coach moet het in de leeftijdscategorie tot 23 jaar doen met de tweede garnituur.

Van Basten gaat onverstoord zijn gang. Zeven maanden voor de openingswedstrijd van het WK doet hij of de finale al in zicht is en selecteert hij heel serieus volgens zijn eigen zienswijze. Gezegd moet worden, er zit een lijn in zijn beleid. Hij kiest niet de beste spelers of degenen die in vorm zijn, maar de voetballers die goed in zijn concept passen. Daarom komt niet Van Bommel, maar de defensief wat sterkere George Boateng in aanmerking voor Oranje, hoewel Wesley Sneijder de tweede keus is achter rechtshalf Denny Landzaat. Van Bommel moet het doen met de woorden: ,,Ik ben blij dat hij het goed doet bij Barcelona. De spelers moeten bij hun club de concurrentiestrijd aangaan.'' Edgar Davids is derde keus achter Phillip Cocu en Rafael van der Vaart. Door de schorsing van Cocu tegen Tsjechië en Macedonië was zijn terugkeer in Oranje vooralsnog eenmalig. Van Basten heeft zijn voormalige vice-aanvoerder hier niet eens over geïnformeerd. ,,Want het is betaald voetbal.'' Jan Vennegoor of Hesselink heeft Roy Makaay met zijn fantastische staat van dienst in Spanje en Duitsland verdrongen. De PSV'er is een goed `breekijzer' voor als het niet loopt en bewees volgens Van Basten zijn grote waarde tegen AC Milan.

De bondscoach heeft een selectie waarin alle posities dubbel zijn bezet en zit als een moedereend op een nest van internationals die moeten worden klaargestoomd voor het WK. Op de weg naar Berlijn past geen play-offinterland van Jong Oranje tegen Slovenië. Slechts na volgend weekeinde mag collega De Haan voor de return in Heerenveen putten uit zijn keurkorps. Tegelijkertijd voegde Van Basten eraan toe dat hij vorig jaar al heeft besloten dat zijn spelers op 16 november vrij moeten hebben. Voor die woensdag heeft de FIFA weliswaar interlandvoetbal gepland, maar de eigenzinnige Nederlandse bondscoach vindt dat de topspelers in deze fase van het seizoen nationaal en internationaal te zwaar worden belast. En die opvatting zal niet echt motiverend werken voor de spelers die hij straks in een genereus gebaar wellicht nog beschikbaar stelt.

De Haan vat de starre houding van Van Basten luchtig op. Gezien hun jonge leeftijd zou hij zelfs Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder mogen opstellen. De Haan, die de PSV'er Ismael Aisatti selecteerde: ,,Het geeft wel aan hoeveel jonge talenten er momenteel rondlopen in Nederland. Maar er zijn ook spelers die op het hoogste podium beter presteren dan een niveau lager.'' Waarmee De Haan duidelijk maakt dat sommigen moeilijk nog te motiveren zijn voor Jong Oranje als ze eenmaal hebben geroken aan de selectie van Van Basten. De Haan vindt het geen probleem dat hij niet over Ron Vlaar mag beschikken want hij vindt Gijs Luirink (FC Groningen) net zo goed. Maar Ajacied Urby Emanuelson, debutant in het grote Oranje, had hij goed kunnen gebruiken.

De Haan schikt zich in zijn in de schaduw van het grote Oranje. ,,Want zo gaat het bij een club ook.'' Toch kan het anders. Bij AZ stelt Louis van Gaal voor de `wedstrijdprikkel' wekelijks een handvol selectiespelers beschikbaar aan de `beloftes' van Jan Nederburgh. Gevolg: Jong AZ staat bovenaan, vijf punten los van Feyenoord, terwijl het eerste elftal van de Alkmaarders eveneens keurig meedoet om het kampioenschap.