Onzinnig

Vandaag is de laatste dag van het WK in Estoril. Het Nederlands open team sneuvelde al in een vroeg stadium, nogal teleurstellend voor een open Europees kampioen. De Nederlandse vrouwen en de Nederlandse senioren daarentegen, doen het prima.

De halve finale hebben ze al op zak, hopelijk heb ik volgende week nog mooier nieuws. De overwinning in de kwartfinale van het Nederlands seniorenteam op de Verenigde Staten 2 baarde veel opzien. Bij de Amerikanen deden een aantal wereldsterren mee: Zia Mahmood, Sam Lev en `Broadway' Billy Eisenberg.

Het bewijst maar weer dat bridge een ,,partnership game'' is en dat individuele klasse alleen, niet voldoende is. Senior Roald Ramer werd nog even boos op mij toen ik hem in mijn onschuld complimenteerde met zijn doublet op 3SA:

Z/Allen

♠ B 9 8 3 2

♡ A V B

♦ A H B 3

♣ 7

♠ A 5

♠ H 7 6

♡ 8 7 6

♡ 10 5 3 2

♦ 5 4

♦ 8 6 2

♣ A V 10 9 6 4

♣ H 8 5

♠ V 10 3

♡ H 9 4

♦ V 10 9 7

♣ B 3 2

Nadat Nico Klaver als west met 1♣ had geopend, presteerden Mohan-Zia het om met de NZ kaarten in 3SA te komen. Oost, Roald Ramer, voorzag het onzinnige eindcontract van een doublet. Het contract kan vier down (OW plus elfhonderd), maar Zia slaagde er in om er met een down van af te komen, omdat ♠B als achtste slag kwam binnenrollen (vraag niet hoe). Maar waarom was Ramer zo kwaad op mij en op zichzelf? Met zijn doublet had hij NZ de kans gegeven weg te lopen naar 4♠. Op de andere tafel boden en maakten Jaap Trouwborst en Nico Doremans inderdaad dat contract. De winst op het spel was dus nog steeds lucratief: dertien imps. Nu, twee dagen later, moet ik u helaas berichten dat het niet waarschijnlijk is dat de senioren de finale zullen bereiken. In de halve finale is het team van de VS 1 een te groot struikelblok.

Bij de rust was het verschil al 76 imps in het voordeel van de Amerikanen. Het vrouwenteam staat ook achter in de halve finale. Het verschil van dertig imps tegen Duitsland hoeft echter niet onoverbrugbaar te zijn.