Levensloop of spaarloon?

Al jaren doe ik naar tevredenheid mee aan de spaarloonregeling. Onlangs heeft mijn werkgever echter laten weten dat mijn collega's en ik voor half december moeten besluiten of we wel of niet aan de levensloopregeling gaan deelnemen. Wie meedoet aan de levensloopregeling, mag niet meer meedoen aan de spaarloonregeling. Wat moet ik doen?

(J.V.)

U moet helemaal niets. Op 1 januari 2006 gaat de levensloopregeling in en momenteel worden mensen gebombardeerd met informatie van banken en verzekeraars die allemaal graag de levensloopspaarcenten willen beheren. Ook werkgevers ontvangen bijna dagelijks folders waarin staat dat ze verplicht zijn om een levensloopregeling aan te bieden, en dat ze die regeling het best kunnen onderbrengen bij bank A of verzekeraar B. Gezien de grote onbekendheid met de levensloopregeling is het niet gek dat mensen (niet alleen werknemers, maar kennelijk ook werkgevers) het gevoel krijgen dat ze à la minute iets moeten doen. Veel financiële instellingen proberen een nu-of-nooitstemming te creëren. Bekijk het eens anders. U mag meedoen aan de levensloopregeling. Dat kan op elk moment. U kunt besluiten dat u direct meedoet per 1 januari 2006. Dan kunt u volgend jaar inderdaad niet meer meedoen aan de spaarloonregeling. Elk jaar switchen mag wel. U kunt ook blijven sparen in de spaarloonregeling. Als u later toch aan de levensloopregeling wilt meedoen, kan dat altijd. De spaarloonregeling is fiscaal het gunstigst. Het geld dat gespaard wordt, is vier jaar geblokkeerd, (uitzonderingen daargelaten) en na die tijd kunt u erover beschikken zonder er belasting over te betalen. Over het geld in de levensloopregeling betaalt u wel belasting, alleen gebeurt dat pas op het moment dat u het geld gebruikt voor verlof.

Het gaat om wat u wilt met uw geld. Vindt u het prettig dat er zo nu en dan een bedrag vrijkomt waarmee u iets leuks kunt doen? Dan kunt u het beste blijven deelnemen aan de spaarloonregeling. Wilt u geld opzijzetten om een verlof mee te financieren of om eerder met pensioen te gaan? Dan is de levensloopregeling geschikt. Overigens kunt u alleen maar verlof opnemen met toestemming van uw werkgever. Dat uw werkgever de levensloopregeling aanbiedt staat daar los van; hiertoe is hij wettelijk verplicht.