Jongens met gaatjes

In ieder oor één en een zo groot mogelijke diamant – dat is de oorbellentrend onder jongens, zien Lukas Keijser en Jørgen Krielen (foto's).

Hoeveel er ook over `bling bling' in tijdschriften verscheen, opzichtige glinsterende juwelen en kleren zijn in Nederland nooit echt een trend geworden. Hier en daar zie je jongens of meisjes met een gouden tand of ketting, een shirt met nepdiamanten of gympen van glimmend goud leer. Maar daarmee halen ze het niet bij de met edelmetalen behangen, patserige hiphoppers en hun vriendinnen uit de videoclips.

Eén trendje is er wel uit de bling bling-hype voortgekomen. Veel jongens hier dragen net als hiphop-grootheden als Pharell Williams en Usher grote diamanten in hun oor – met het verschil dat die van de sterren echt zijn, en die van de jongens hier meestal niet. ,,Het zijn Swarovski-kristallen'', zegt Herold (21) over zijn oorbellen. Het bijpassend horloge is met dezelfde stenen ingelegd. Het is van Marc Ecko, een ontwerper uit New York die vooral populair is in de hiphop- en skatescene.

Herold heeft, net als bijna alle jongens op straat die de oorbellen dragen, in elk oor een geslepen nepjuweel. Phuoc (25) heeft er in zijn linkeroor ook nog een door het kraakbeen aan de bovenkant. Alleen Jean-Marc (18) draagt maar in één oor een `diamant'. Maar dat is per ongeluk, zegt hij. Hij vertelt dat hij er normaal twee in heeft, omdat dat nu eenmaal mode is en de hiphoppers op tv dat ook hebben. Het zijn om dezelfde redenen geen kleine, maar grote diamanten.

Dat oorbellen bij jongens hip is, kan Virgil (24) niks schelen. Hij heeft al vijf jaar gaatjes. Eerst droeg hij goud in zijn oren, nu diamanten. ,,Omdat ik het gewoon mooi vind.'' Phuoc heeft de oorbellen alleen maar, omdat hij ze stoer zegt te vinden. Dat oorbellen vroeger iets waren voor homo's, is onder geen van de jongens op straat meer aan de orde. Wellicht hebben behalve hiphopsterren, de metroseksuelen, ofwel mannen die hun vrouwelijke kant tonen, de weg vrijgemaakt. Zo draagt voetballer, zelfverklaard metroseksueel én modevoorbeeld David Beckham oorbellen van platina en diamant die 25.000 pond kosten. Zijn zoontje Brooklyn kreeg exact dezelfde voor zijn zesde verjaardag.

Overigens hebben homo's nog wel vaak oorbellen in. Het is er niet één zoals vroeger, maar het zijn er meestal twee. En vaak grote diamanten. Zij volgen daarmee nu de mode.