Het beste voor met je kind

Lezers hebben het beste voor met hun kinderen. Dat blijkt onder meer uit hun voornemen om regelmatig geld opzij te leggen voor bijvoorbeeld een studie van de kleine, waardoor hij of zij later beter kan slagen op de arbeidsmarkt. Maar niet ieder kind kan, wil of hoeft te werken. Er zijn ook gevallen waarbij je je hele leven kunt blijven studeren of onderzoeken om op die manier een belangrijke bijdrage te leveren aan de maatschappij. Of je gaat muziekstukken componeren. Je medemens helpen. Misschien kom je wel uit een familie waar werken als een hobby wordt beschouwd om de dag door te komen. Maar ook deze mensen die zich niet aan de grillen van een baas hoeven te onderwerpen moeten over geld beschikken om rond te komen.

Stemmen de ouders in met de toekomstplannen van hun kinderen, of komen die juist uit hun koker, dan moeten zij liefst direct na de geboorte de financiële basis leggen voor een leven met weinig inkomen. Is dat mogelijk? Een berekening ter verduidelijking.

We gaan ervan uit dat vader en/of moeder voldoende geld bezit om daadwerkelijk te kunnen schenken. Dus geen schenkingen op papier of andere (inflexibele) constructies, maar boter bij de vis. De ouders betalen over hun besparingen en beleggingen in box 3 de 1,2 procent heffing. Hoewel er per minderjarig kind een extra vrijstelling in box 3 geldt van 2.607 euro (in 2005), laten we die buiten beschouwing. Ouders mogen per kind per jaar (in 2005) 4.303 euro (bijna 10.000 gulden) belastingvrij schenken. Zijn de kinderen 18 jaar of ouder en jonger dan 35 jaar, dan geldt eenmalig een vrijstelling van 21.506 euro of ruim 47.000 gulden.

Stel dat je 250 euro per maand op een spaarrekening apart zet, dan rijst de vraag welke bank de hoogste rente biedt. Op de website www.sparen.pagina.nl staat de huidige Top-5: ASN Bank (4 procent), CVB Bank van de SNS Reaal Groep 3,75 procent, SNS Bank 3,75 procent, Regiobank van de ING Groep 3,5 procent en Spaarbeleg van Aegon 3,25 procent. Die spaarrekeningen kennen beperkingen.

Bij de ASN Bank en Spaarbeleg mag je per maand niet meer inleggen dan 250 euro. Dat is per jaar 3.000 euro en dik onder de onbelaste schenking van ten hoogste 4.303 euro per jaar of bijna 360 euro per maand.

Dat is een hinderlijke limiet voor ouders die de vrijstelling helemaal willen benutten. Niet erg doordacht van deze banken. Je kan de gewenste inleg van 360 euro verdelen over twee banken of een bank kiezen zonder inleglimiet.

Hoe dan ook: we gaan uit van 3,7 procent aan variabele rente, die ieder moment kan dalen of stijgen. De nettovergoeding is maar 2,5 procent, want de 1,2 procent heffing in box 3 gaat van die 3,7 af. Tot de achttiende verjaardag van de begunstigde levert dat (rente op rente) bijna 100.000 euro op. Wie rekening wil houden met een gemiddelde koopkrachtvermindering van 2,5 procent per jaar, houdt qua koopkracht slechts 77.454 euro over – 18 maal 4.303 euro.

Na de achttiende verjaardag van het kind beschikt hij of zij zelf over een box 3 waar het spaarsaldo in valt. Daarin geldt een heffingsvrij vermogen van 19.522 euro. Na die verjaardag kan de onbelaste schenking van 21.506 euro worden overgemaakt. Het kind beschikt dan over afgerond 120.000 euro in box 3. Na de negentiende verjaardag mogen de ouders de 4.303 euro per jaar door blijven schenken.

Dit zijn berekeningen vol variabelen. Je weet immers niet wat de rente gaat doen, welke vrijstellingen er zullen gelden, of het schenkingsrecht wel blijft bestaan en of de ouders zo gul blijven schenken.

Je kan als ouders kiezen voor beleggen in aandelen in plaats van sparen, wegens de lange termijn en het mogelijk hogere rendement.

Er zijn twee alternatieven. Je koopt automatisch elke maand voor een vast bedrag (die 360 euro) participaties in een beleggingsfonds, dat heet middelen. Of je koopt ieder jaar (of kwartaal) voor 4.303 euro een pakketje aandelen.

Brengen de aandelen per jaar gemiddeld netto 6 procent aan koerswinst plus dividend op, dan beschikt je kind na zijn achttiende over dik 160.000 euro. Genoeg voor een 4,2 Jaguar xkr-cabrio, een 1.8 Donkervoort 210 race of een Aston Martin V8 vintage van 146.700 euro. Je hebt in zo'n geval toch wel alles voor je kleine overgehad.