Heideman leidt in schaatsdriedaagse

Marathonschaatser Jan Maarten Heideman gaat aan de leiding in de driedaagse, die gisteren als experiment volgens een nieuwe formule begon in Assen. Er wordt gereden in manches. Heideman leidt met gering verschil op de Fransman Cedric Michaud. Beiden wonnen gisteren een manche over zestig ronden. In Heerenveen staat het peloton morgen hetzelfde programma te wachten, maar op de slotdag in Groningen moeten er drie koersen van veertig ronden worden afgewerkt. Op elk onderdeel zijn voor de eerste twintig rijders punten te verdienen. Het nieuwe evenement moet het marathonschaatsen volgens marathoncoördinator Teun Breedijk gaan verlevendigen. ,,We willen de marathon flitsend en spectaculair maken. Bovendien sluit deze vorm aan bij de wensen van de internationale schaatsbond (ISU). We hebben nog steeds olympische aspiraties en bij de ISU vinden ze een marathon over honderd ronden veel te lang.''