Hauser Orkater

Theatergroep Hauser Orkater (1972-1980) bracht eind jaren zeventig twee elpees uit met nummers uit hun muziektheaterstukken, die van zo'n hoge kwaliteit waren dat zij de roem van de groep ver voorbij het verdampingspunt van de bijbehorende voorstellingen droegen. Zo werd Hauser Orkater niet alleen een legendarische theatergroep, maar ook een van de eerste Nederlandstalige rockgroepen.

De twee elpees, Hauser Orkater en Zie de mannen vallen, zijn nu op dubbel-cd uitgebracht. Hauser Orkater maakte een intelligente, eigenzinnige kruising tussen Amerikaanse rockmuziek en Europese theatermuziek, met een complexiteit die zeldzaam is in het Nederlandstalige genre.

De eerste, titeloze cd bevat naast de ijzersterke smartlap Azijn, een paar vergetelijke instrumentale nummers. Maar de tweede cd, Zie de mannen vallen, bevatten louter sterke nummers: Diep in de Jungle, Dichtgevroren vijver, Zie de mannen vallen.

Ook de zwartgeestige teksten van Alex van Warmerdam – die vaak in een paar zinnen een hele roman bevatten – stijgen ver uit boven de gemiddelde poptekst. In Diep in de Jungle bijvoorbeeld: ,,Daar staat een meisje in een pasgezaaide akker. `Waar is mijn overleden zusje?' roept ze zacht, de stakker. [...] Daar schreeuwt een boer: `Hé, wil jij je dooie zus? Nou, die kun je krijgen, voor geld of voor een kus.' De boer neemt veel meer dan een kus, maakt dan het meisje dood, en gooit de beide zusjes in een droge sloot.''

Hauser Orkater/ Zie de mannen vallen: EMI 7243 5632 472 5

    • Wilfred Takken