Hart draait om buik en heup

Hartinfarcten komen vooral voor bij mensen die een dikke buik hebben, in verhouding tot hun heupen. De verhouding tussen lichaamslengte en gewicht, die het meest gebruikt wordt om de gezondheidsrisico's van overgewicht aan te geven, heeft minder invloed. Dat schrijft een internationale groep cardiologen vandaag in het medische tijdschrift The Lancet.

De bekendste manier om te bepalen of iemand ongezond dik is, is de Body Mass Index: het lichaamsgewicht, gedeeld door het kwadraat van de lengte. Tussen de 20 en 25 zit je goed. Maar artsen waarschuwen daarnaast ook voor al te veel vet op de buik. Dat leidt tot meer gezondheidsrisico's dan vet op de heupen, al is niet duidelijk waarom. Er zijn twee maten die iets over dat buikvet zeggen: de tailleomvang, en de verhouding tussen taille- en heupomvang.

De cardiologen in The Lancet laten nu zien dat juist bij mensen met een dikke buik en relatief smalle heupen veel hartaanvallen voorkomen. Ze maten daarvoor bijna dertigduizend mensen op uit 52 landen, waarvan de helft een hartaanval had gehad. Vooral bij Zuid-Aziaten en mensen het Midden-Oosten was de taille-heupverhouding van belang. Wat de oorzaak is, en hoe groot het risico is van een ongezonde verhouding weten de onderzoekers nog niet.