Grote ontslagen bij autofabrieken Ford en Seat

Zowel autofabrikant Ford als Seat kondigde gisteren aan banen te schrappen. Bij Ford in Duitsland verdwijnen 1300 banen. De meeste vervallen bij de vestiging van Ford in Keulen. Daar werken nu nog 19.000 van de 25.000 werknemers van het Amerikaanse concern in Duitsland. Bedoeling is om mensen via vertrekregelingen en vervroegd pensioen te laten afvloeien. Lukt dat niet, dan zijn gedwongen ontslagen niet uitgesloten. De Spaanse autoproducent Seat, deel van het Duitse Volkswagenconcern, maakte bekend van 1.346 arbeidsplaatsen, 8 procent van zijn personeel, af te willen. De maatregel past in een reorganisatie van de Spaanse VW-tak. De Duitse autoproducenten hebben het al lang moeilijk. De export loopt goed, maar de binnenlandse vraag is zwak. In oktober namen de binnenlandse orders af met 14 procent vergeleken met oktober vorig jaar.