Franse rellen beginnen vroeger

Voor het eerst zijn de ongeregeldheden in de noordelijke voorsteden van Parijs gisteren al in de loop van de dag begonnen. Premier De Villepin wil door een combinatie van handhaven van de orde en dialoog bevorderen dat er een einde komt aan het geweld dat nu sinds negen nachten met name de steden ten noorden van Parijs treft. Hij ontving gisteravond een delegatie van vijftien jongeren uit de voorsteden.

De politie had vannacht rond half twee dertig nieuwe arrestaties verricht, terwijl op dat moment zo'n 220 auto's door relschoppers in brand waren gestoken. Op een parkeerplaats in een winkelcentrum in Bobigny brandden rond half vijf dertig auto's uit, op enkele honderden meters van de prefectuur, het administratieve hoofdkwartier van het departement Seine Saint-Denis.

Kort daarvoor hadden op diezelfde plaats dertig burgemeesters van verschillende politieke partijen een oproep tot kalmte en dialoog gedaan.

De rellen begonnen eind vorige week in de noordoostelijke voorstad Clichy-sous-Bois. Sindsdien is het geweld in omvang en ernst toegenomen. De Franse regering maakt zich zorgen om het beeld dat sommige buitenlandse media schetsen van de intensiteit van de rellen. Russische autoriteiten hebben een negatief reisadvies voor Parijs afgegeven, zo melden Franse media, waartoe volgens de regering in Parijs geen reden is. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken riep gisteren op het beeld ,,terug te brengen tot de juiste proporties''. De situatie is volgens hem ,,lang niet zo erg als sommige buitenlandse televisie-reportage of geschreven commentaren doen vermoeden.''