Eindelijk het verhaal Van Gennip

Oud-schaatsster Yvonne van Gennip wilde pas na lang aandringen meewerken aan een biografie.

De ene keer had ze geen zin, de andere keer geen tijd. Telkens weer had Yvonne van Gennip (41) een excuus om niet mee te werken aan een biografie. De `IJskoningin van Calgary' had haar schaatsboek voorgoed gesloten en wilde liever niet terugkijken. Haar voormalige jeugdtrainer en journalist Huub Snoep haalde haar toch over.

,,Ik heb jaren lopen zeuren'', vertelt Snoep, momenteel hoofd publiciteit en communicatie bij de schaatsbond KNSB. ,,Ze had gewoon geen zin. 'Het is allemaal geweest', zei ze dan.'' De Haarlemse, die bij de Olympische Spelen van 1988 in Calgary driemaal goud won (1.500, 3.000 en 5.000 meter), kon zich niet voorstellen dat er nu nog mensen in haar verhaal geïnteresseerd zijn.

,,Dat vindt ze wonderlijk'', zegt Snoep. ,,Maar ja, ze is wel de enige Nederlandse schaatsster die op één olympisch toernooi driemaal goud won. Het effect daarvan heb ik haar ook uitgelegd: `Tot je dood zal alles wat je doet interessant zijn, Yvonne'.''

Pas na een ontmoeting met uitgever Michael de Wijs, die Van Gennip kent uit het Haarlemse sportwereldje, ging ze overstag. Al duurde het nog maanden voordat de eerste afspraak was gemaakt. Snoep: ,,Op een gegeven moment heb ik tegen haar gezegd: `Ik begin alvast'. Pas toen ze de eerste hoofdstukken las, werd ze enthousiast. Ik kreeg reacties als: `Oh, was dat zo? Goh, wat leuk'.''

Het resultaat is 'Winterkoninkje, de biografie van Yvonne van Gennip' wier carrière gekenmerkt wordt door pieken (Olympische Spelen van Calgary, 1988) en dalen (Olympische Spelen van Albertville, 1992).

,,In Calgary versloeg ik mijn grootste vijand: mezelf'', verklaart Van Gennip onder meer. Ook praat ze over `Albertville`, waar de door faalangst gekwelde schaatsster met tegenzin op het ijs stond. Ze werd zesde op de 3.000 meter, viel op de 1.500 meter en reed vervolgens nooit meer. Snoep: ,,Ze had zo de balen van alles, dat ze is gestopt.''

Na haar loopbaan meed Van Gennip de publiciteit. Pas vier jaar na haar afscheid gaf ze haar eerste interview als ex-schaatsster. Ook in de daaropvolgende jaren liet ze zich slechts sporadisch verleiden tot een terugblik op haar loopbaan.

Aanstaande dinsdag wordt 'Winterkoninkje' gepresenteerd in het stadhuis van Haarlem. Snoep: ,,Yvonne is zo'n lief en spontaan mens. En ze was zó getalenteerd als schaatsster. Ze verdient gewoon een boek.''