Ebay: 50 miljoen aan microleningen

Ondernemen op grote schaal kan hij al: hij werd er miljardair door. Nu stort de oprichter van Ebay zich op ondernemen op de kleinst mogelijke schaal. Hij geeft 50 miljoen dollar aan microleningen van soms maar 33 euro in Derde-wereldlanden.

Pierre Omidyar, die aan de wieg van internet-ruilwinkel Ebay stond, schenkt in totaal 100 miljoen dollar (84 miljoen euro) aan zijn oude universiteit, Tufts, in de buurt van Boston. Hij verbindt er wel een ongebruikelijke voorwaarde aan: de universiteit mag er maar de helft van gebruiken.

De andere helft moet naar arme landen en daar worden ingezet om families kleine bedrijfjes te laten starten door middel van zogenoemde microleningen. Omidyar heeft met name Bangladesh en India op het oog.

Omidyar zette tien jaar geleden, na zijn studie computerwetenschappen, Ebay op, dat in Nederland eigenaar is van internetbedrijf Marktplaats. Hij is daar nu voorzitter van de raad van commissarissen. Omidyar staat op nummer achttien van de Forbes-lijst van rijke Amerikanen met een geschat vermogen van 10,2 miljard dollar.

Daarvan geeft hij nu 1 procent weg. De 38-jarige voegt zich daarmee bij een groep internetmiljardairs die hun vermogen inzetten om de wereld te helpen verbeteren. Bill Gates van Microsoft kondigde onlangs nog aan 258 miljoen dollar uit te geven aan de bestrijding van malaria. Hij heeft al een fonds met 1 miljard dollar. De twee 32-jarige oprichters van zoekmachine Google maakten vorige maand bekend 1 miljard dollar te investeren in onder meer kleine ondernemers in westelijk Afrika.

Omidyar van Ebay heeft drie doelen met zijn gift: hij wil arme mensen in de hele wereld helpen, hij wil dat de wetenschap meer aandacht besteedt aan microleningen en hij wil zijn oude universiteit steunen.

Tufts steekt het geld onder meer in de kwijtschelding van schulden van studenten die bij de overheid gaan werken en in beurzen voor studenten die de studie aan de prestigieuze universiteit niet kunnen betalen.

Tufts zelf is tevreden met de gift, ook al moet ze de helft weggeven. Nog niet eerder kreeg de universiteit een dergelijk bedrag. Bestuurder Lawrence Bacow zegt in een verklaring dat ,,ik juist als econoom geïnteresseerd ben in microleningen. Die kunnen de wereld een beetje beter maken.''