Duurste ruil in de geschiedenis van de postzegel

De Amerikaan Bill Gross mag zich de enige ter wereld noemen die alle Amerikaanse postzegels uit de 19de eeuw bezit – dat kan zelfs het US Postal Museum niet zeggen. Gross verkreeg de enige zegel die ontbrak in zijn verzameling, een uit 1868 daterende zegel van één cent met het portret van Benjamin Franklin, door ruil: hij stond een blok van vier misdrukken die hij zelf onlangs voor 2,97 miljoen dollar had aangeschaft, af om de zegel van één cent te krijgen. De uit 1918 daterende misdrukken staan bekend als de `Inverted Jenny'; de zegel toont een vliegtuig – een Curtiss JN-4 dubbeldekker met de bijnaam Jenny – dat per ongeluk op zijn kop is afgedrukt. Van de zegel van één cent bestaan maar twee exemplaren in de hele wereld; het gaat om een van de zeldzaamste, zo niet de zeldzaamste zegel ter wereld. Gross probeerde deze zegel in 1998 op een veiling te kopen, maar Donald Sundman betaalde er meer voor dan Gross toen kon opbrengen: 935.000 dollar. Sundman bleek deze week bereid zijn Franklin-zegel op te geven in ruil voor de misdrukken. De waarde van de Franklin-zegel is als gevolg van de ruil nu bepaald op rond drie miljoen dollar. Daarmee is de ruil de duurste uit de geschiedenis van de postzegel. Direct na de transactie liet Sundman weten de ruil al te betreuren. Maar hij erkende wel dat het blok van de vier misdrukken zeer welkom is in zijn collectie. Het blok is op zijn manier uniek, omdat het drukbloknummer net als het vliegtuig op zijn kop staat, in de hoek links onder de zegels.