Bush gekort op Irak

De Amerikaanse president George Bush krijgt meer geld voor internationale aidsbestrijding dan hij had gevraagd. Daartegenover staat dat hij minder geld kan uitgeven aan de wederopbouw van Irak dan hij had gewild. Het Huis van Afgevaardigden is gisteren akkoord gegaan met een compromisvoorstel voor de uitgaven aan buitenlands beleid. Daarvoor is het komende belastingjaar 20,9 miljard dollar beschikbaar, 2 miljard dollar minder dan de president had verzocht.

Het Huis van Afgevaardigde zette flink het mes in de voorgestelde uitgaven voor veiligheid en economische ontwikkeling in Irak. Bush krijgt slechts 61 miljoen van de 459 miljoen dollar waar hij om had gevraagd. Ook van de 3 miljard dollar die de president had gevraagd voor ontwikkelingshulp via het Millennium Challenge programma blijft maar 1,8 miljard dollar over. Voor internationale aidsbestrijding komt 2,8 miljard dollar beschikbaar, juist 268 miljoen dollar meer dan de president had voorgesteld.

Het voorstel voorziet ook in 2,3 miljard dollar aan militaire hulp aan landen die de VS steunen in de strijd tegen het terrorisme.