Buitenlanders geen eigen cao

Een groep van ongeveer 30.000 buitenlandse uitzendkrachten blijft gewoon onder de cao voor de uitzendbranche vallen. Dat is het gevolg van een gisteren openbaar gemaakte uitspraak van de rechtbank in Breda. De Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) had minister De Geus van Sociale Zaken voor de rechter gesleept. De bewindsman had in september een streep gehaald door de collectieve arbeidsovereenkomst die door de VIA was opgesteld. De koepelorganisatie sloot in april een eigen collectieve arbeidsovereenkomst af voor haar leden, die vooral Poolse uitzendkrachten in dienst hebben. De Geus keurde het arbeidscontract van de VIA af omdat daarin onderscheid zou worden gemaakt naar nationaliteit en bepalingen in strijd zouden zijn met Europese regelgeving.