Boeuf bourguignon

Bestuif het vlees met de gekruide bloem en schud af. Verhit 3 eetlepels olijfolie en 50 gram boter in een koekenpan op matig vuur. Bak er de blokken vlees in porties snel bruin in. Schep ze in een schaal. Bak de rest van het vlees. Doe alle vlees terug in de koekenpan en bestrooi met zout en peper. Verhit de cognac even op matig vuur. Giet de cognac over het vlees en flambeer. Schep het vlees daarna in een ovenschaal.

Verhit 15 gram boter in de koekenpan op matig vuur en bak er de blokjes spek goudbruin in. Schep ze bij het vlees. Doe de knoflook, wortel, prei, ui en een paar eetlepels peterselie in de koekenpan en bak circa 10 minuten onder af en toe omscheppen tot de groenten net gaar zijn. Schep het groentemengsel bij het vlees. Voeg de laurierbladen en tijm toe en giet er circa 5 deciliter wijn over tot het vlees net onderstaat. Dek af en zet 1 1/2 uur in een op 170° C voorverwarmde oven.

Verhit 15 gram boter in een koekenpan op een matig vuur. Doe er de uitjes of sjalotjes in, strooi er wat suiker over en schep om. Bak snel goudbruin en giet er de rest van de wijn over. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Leg het deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen.

Verhit de overgebleven 20 gram boter en olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak er de champignons snel rondom goudbruin in.

Meng de 15 gram zachte boter met de eetlepel bloem. Neem de ovenschaal na 1 1/2 uur uit de oven en schep de bloempasta door het vleesmengsel. Dek weer af en zet de schaal nog 2 tot 2 1/2 uur in de oven. Schep er de sjalotjes en champignons door en laat alles nog even in de oven doorwarmen.

Schep de boeuf bourguignon op voorverwarmde borden, bestrooi met peterselie en geef er gekookte aardappels bij.

    • Kim Maclean